Performans i izložba Renata Rakića

Umjetnik će danas na izložbi predstaviti radove koje je stvarao tokom prethodnih dana

2859 pregleda0 komentar(a)
Foto: Moderna galerija „Jovo Ivanović“

Performans koji umjetnik Renato Rakić od 28. avgusta realizuje u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi, od 14 do 22 časova, biće završen danas.

Umjetnik će danas na izložbi predstaviti radove koje je stvarao tokom prethodnih dana. Kustoskinja je Senka Subotić.

”Iz oblasti crteža istražujem prikaz čovjeka, kao antropološko-ekscentričnog, jer se čovjek kao osoba može razumjeti i izvan granica puke prisutnosti svog Ega, ali je prisutan i kritički psihološki osvrt na cjelovitost bića, od emotivne strukture do stanja svijesti. Odbačena je religijska i bilo koja druga odrednica, rasna i polna. Na crtežu je čovjek, onakav kakav jeste, dobar i loš, na kraju uplašen od smrti s vjerom u dalje. Crteži su upozorenje na kratak životni vijek”, kaže Rakić o svojoj umjetnosti.

U okviru performansa biće predstavljeni i modeli haljina dizajnerke Tihane Todić, koji su inspirisani djelima Renata Rakića.

”Dizajnerka je slike sa Rakićevih radova, posebnom metodom skeniranja i štampe, prenijela na platno za odjeću i kreirala svoje modele. Ideja i želja dizajnerke je da umjetnost pronađe svoje mjesto u odjeći, u modi”, najavljeno je u saopštenju.