Carević: Nisam miljenik nijedne partije, nekada ni svoje

Carević je “Vijestima” kazao da je, ipak, optimista, te da očekuje od Demokratske Crne Gore kojoj je Demokratski front uputio koalicioni sporazum, da će staviti potpis

38239 pregleda55 komentar(a)
Carević, Foto: Vuk Lajović

To što ni nakon godinu od lokalnih izbora u Budvi još nije zaključen koalicioni sporazum, a političke tenzije se ne stišavaju, za gradonačelnika Budve Marka Carevića je identična situacija onoj od prošle godine uoči političkog puča u gradu, kada je tražena njegova smjena, te da građani sami vide ko ne želi vlast koja će raditi u njihovu korist, već ličnu i promociju svoje partije.

Carević je “Vijestima” kazao da je, ipak, optimista, te da očekuje od Demokratske Crne Gore kojoj je Demokratski front uputio koalicioni sporazum, da će staviti potpis.

”Još nije potpisan koalicioni sporazum i nisam zbog toga srećan. Što se tiče Demokratskog fronta i mene lično, znate da je poslat predlog koalicionog sporazuma Demokratama i ne vidim nijedan razlog da ne budu potpisan. DF i Demokrate imaju većinu u parlamentu, ali ako neko zaista ne želi da zaključi sporazum, to je njegova stvar i to mora objasniti građanima. Ono što je bitno je da ovaj grad funkcioniše normalno, da je bila uspješna turistička sezona koja još traje”, kazao je Carević.

Prvi čovjek Budve, kaže, ipak ne gubi nadu i uvjeren je da će u narednom periodu sporazum biti zaključen.

”Ako ne bude potpisan, ima i drugih opcija. Dobro znate da sam prije ljeta rekao idemo da odradimo ovu turističku sezonu sezonu, da je ne narušimo pa ćemo nakon nje da govorimo o rješavanju političkih problema. Sezona još traje, vjerujem da ćemo uspjeti da imamo i turiste tokom septembra do polovine oktobra, a nakon toga ako neko ne želi da zaključi koailicioni sporazum, to njegov problem, postoji opcija novih izbora, sve je otvoreno, ne treba bježati”, poručio je Carević.

Upitan kako komentariše to što su politički akteri (DF i Demokrate) uoči lokalnih izbora za vrijeme nasilne smjene vlasti pokazali slogu, da bi sada godinu nakon postali politički neprijatelji, Carević je kazao da građani sve vide i oni će donijeti najbolji sud.

”Sve se vidi, i kada je u pitanju vlast u Budvi, i ona na državnom niovu. Daleko je to od onoga što bih ja želio, ali nadam se će svi shvatiti da borba za fotelje, pojedinačna promocija i promocija partije nije važnija od građana. Dobro znate da ja nisam miljenik nijedne partje, a nekada ni svoje. Jer, ja gledam iz tog ekonomskog ugla na koji način grad treba da se razvija. Nisam tu da se sviđam ljudima, meni je bitno da je Opština finansijski stabilna. Ona jeste stabilna bez obzira što gubimo milioske sporove na štetu budžeta”, kazao je Carević.

On je naglasio da je najbitnije to što je bila uspješna turistička sezona, ali i ponovio da je sa svojim timom išao po zemljama regiona i promovisao Budvu, kako bi došlo što više turista.

”Trudio sam se, radio da dam doprinos i dalje ću raditi dok god ovdje budem”, kazao je Carević

On je ponovio da je na mjesto predsjednika Opštine došao “moralno i materijalno ostvaren, te da ima samo štetu što je tu”.

“Mislim da radim dobro. Poštovanje mora da postoji. Što se tiče lične simpatije, to nije važno u ovom trenutku. Moramo shvatiti da su nas birali građani. I u prethodnom periodu, građani to znaju, zbog čega je nastala onaj politička kriza prošlog ljeta, pa dešavanja ‘šatora’ i svega ostalog. Imamo i primjer i u drugim gradovima kako se ko ponašao. Mi smo se srcem borili da promijenimo vlast. Vlast se promijenila, ali vjerujte da neki nijesu shvatili da postoji velika odgovornost prema građanima, koji od nas očekuju i više i bolje. U svakom slučaju, nije tako crno, vrijeme je sazrijevanja. Mnogi misle da mora onako kako oni misle, a ona stara izreka kaže ‘možeš kako hoćeš, ali ne dokle hoćeš’. Svakako će suditi građani o svemu ovome”, kazao je Carević.

Ako Krivokapić ne posjeti Budvu, nećemo plakati

Carević je ponovio da je Budva sama ostavljena da se bori u arbitražnim postupcima koje je njemačko-austrijski koncern “ WTE/EVN pokrenuo tražeći naplatu štete od stotinu miliona. On je naglasio da nema podrške ni Vlade ni Skupštine Crne Gore.

Na pitanje zbog čega premijer Zdravko Krivokapić nije došao u Budvu, iako je prethodno obilazio mnoge crnogorske gradove, Carević je kazao da je “u Budvu svako dobrodošao”.

”Kada premijer procijeni da dođe, dobrodošao je. Ako ne dođe, nećemo plakati. Budva uspješno funkcioniše i radi”, kazao je Carević.

Podsjetivši da je Opština Budva ranije pozvala Vladu i Skupštinu Crne Gore da se uključi u rješavanje spora sa WTE i najvećom korupcionaškom aferom, Carević je naglasio da su smatrali da treba Vlada i Skupština da se uključi, jer “ovo je pitanje države Crne Gore”.

”Problem je nastao vođenjem prethodne Vlade, a ova Vlada je ona koja nastavlja i preuzima sve terete i benefite od prethodne. Zato treba da se uključi. Niko se ne uključuje, Budva je prepuštena sama sebi, ali možda je tako i bolje. Kada sve pogledamo, mislim da smo na dobrom i pravom putu i da ćemo se bez njih izboriti. Sa njima je to trebalo biti obavezujuće i puno lakše, ali šta da radimo, koga nema bez njega se može”, naglasio je Carević.