Duterte: Niko ne može da priušti da ide u rat; Tramp: Veoma sam dobar posrednik i arbitar

"Mi moramo da budemo prijatelji, druge usijane glave voljele bi da se suprotstavimo Kini i ostatku svijeta u mnogim pitanjima", rekao je Duterte na ceremoniji, veče pred početak samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili

0 komentar(a)
Rodrigo Duterte, Foto: Reuters
12.11.2017. 12:19h

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je da je "bolje ne dirati" spor oko teritorija u Južnom kineskom moru.

Predsjednik SAD Donald Tramp ponudio je da bude posrednik u sporu pošto kaže da je "veoma dobar" u tome.

"Mi moramo da budemo prijatelji, druge usijane glave voljele bi da se suprotstavimo Kini i ostatku svijeta u mnogim pitanjima", rekao je Duterte na ceremoniji, veče pred početak samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Filipinski predsjednik smatra da je "bolje ne dirati" pitanje Južnog kineskog mora jer, kako kaže, niko ne može da priušti da ide u rat.

Kina polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, dok s druge strane pravo polažu i Tajvan, Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej, podsjeća Rojters.

Tramp je prije dolaska u filipinsku prijestonicu Manilu, na godišnje okupljanje lidera ASEAN iz glavnog grada Vijetnama Hanoja jutros poručio da je spreman da posreduje između pretendenata na teritorije u Južnom Kineskom moru.

"Ukoliko mogu da pomognem u posredovanju ili rješavanju arbitražom, recite mi", poručio je Tramp na početku sastanka sa predsjednikom Vijetnama Tran Dai Kvangom.

Tramp je ocikenio da je problem stav Kine po pitanju Južnog kineskog mora.

"Veoma sam dobar posrednik i arbitar", rekao je Tramp.

On je dodao da Kina pomaže u rješavanju napetosti sa Sjevernom Korejom i izrazio nadu da će Rusija učiniti isto.