Borelj: Svi dosadašnji sporazumi Beograda i Prištine ostaju validni i obavezujući

"U interesu je svih da traže put naprijed i omoguće slobodu kretanja, što će poboljšati svakodnevni život ljudi“

8042 pregleda5 komentar(a)
Borelj, Foto: REUTERS

Evropska unija je pozvala na trenutnu deeskalaciju na sjeveru Kosova. Sve provokacije i unilateralne akcije moraju da budu izbjegnute, jer bi one bile direktno protiv interesa ljudi u regionu, saopštio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, povodom situacije na Kosovu.

On je, prenosi N1, ukazao da svi dosadanji sporazumi koje su u dijalogu, uz posredovanje EU, dogovorili Beograd i Priština ostaju validni i obavezujući za obje strane.

"Pozivamo vlasti u Beogradu i Prištini da imaju odgovoran pristup i da sarađuju kroz dijalog pod posredništvom EU i izbjegnu bilo kakvu buduću eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na održivim rješenjima. U interesu je svih da traže put naprijed i omoguće slobodu kretanja, što će poboljšati svakodnevni život ljudi“, ukazuje Borelj.

On dodaje da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja, "i snažno pozivamo obje strane da ga u potpunosti iskoriste".

"Još jednom naglašavamo da svi postignuti sporazumi u procesu dijaloga od njegovog početka 2011. godine ostaju validni i obavezujuću za obje strane. Prethodni sporazumi predstavljaju važan element u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i primijene sve obaveze iz dijaloga, bez ikakvog daljeg odlaganja“, istakao je Borelj u saopštenju, koje je u postu na Tviteru prenio portparol Evropske komisije Peter Stano.