Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s gasom

Potpredsjednik ruske Vlade zadužen za energetska pitanja, Aleksandar Novak kazao je da u evropskim skladištima nedostaje oko 25 miliona kubnih metara gasa i on smatra da bi se "po tom pitanju, nešto trebalo učiniti"

4860 pregleda3 komentar(a)
Foto: Reuters

Rusija ne isključuje mogućnost nove krize s gasom u Evropi i poziva EU na pregovore, saopštio je potpredsjednik ruske Vlade zadužen za energetska pitanja, Aleksandar Novak.

"Ne isključujem mogućnost da se takva situacija ponovi", rekao je Novak i pozvao zvaničnike EU na pregovore, prenosi SEEbiz.

On je poručio da su spremni na dijalog.

Prema riječima Novaka, u evropskim skladištima nedostaje oko 25 miliona kubnih metara gasa i on smatra da bi se "po tom pitanju, nešto trebalo učiniti".

Svjetska energetska super sila ponovo odbacuje odgovornost za rast cijena i ispunjava svoje ugovorne obveze.

Isporuke na svjetska tržišta su porasle čak 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu te je i sama Rusija u ovoj godini potrošila više gasa nego inače. Novak to pripisuje hladnoj zimi i oporavku privrede.

Nedavno je predsjednik Vladimir Putin pozvao na hitno puštanje u rad gasovoda Sjeverni tok 2 koji bi prirodni gas dovodio iz Rusije preko Baltičkog mora u Njemačku.

Novak smatra da bi isporuke tim gasovodom umanjile zabrinutost na tržištu.

Gasovod je dovršen, ali njemačke vlasti tek treba da izdaju upotrebnu dozvolu.

Krajem septembra, neki njemački mediji, poput Deutsche Wellea, objavili su da su Rusi želeći da prisile Brisel na prihvatanje Sjevernog toka 2, vještački izazvali nezapamćeni rast cijena gasa na svjetskom tržištu, koje su skočile na skoro hiljadu dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Time se stvara vještački deficit gasa, a s druge strane azijske zemlje su ovog ljeta kupile velike količine tečnog gasa pa ga je u Evropi bilo znatno manje.

Propusna moć Sjevernog toka 2 je 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.