Bečić: U naredna dva mjeseca dvije sjednice, na dnevnom redu skidanje imuniteta poslanicima

Istakao je da će kao prvu tačku predložiti dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se objedinjava održavanje lokalnih izbora u jednom danu, krajem maja

37183 pregleda66 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Luka Zeković
03.11.2021. 16:10h

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da imaju pozitivan korak naprijed kad je u pitanju redovan rad parlamenta.

"U naredna dva mjeseca biće dvije sjednice, jedna 12. novembra i druga u decembru", rekao je nakon sastanka.

Istakao je da će kao prvu tačku predložiti dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojim se objedinjava održavanje lokalnih izbora u jednom danu, krajem maja.

Na dnevnom redu će, kako je rekao, biti pet predloga za skidanje imuniteta poslanicima, kao i izmjene Zakona o sportu.

Poslanici će razmatrati i predlog SNP o tome da li je Milo Đukanovic prekršio Ustav.

Bečić je odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će usvajanje Zakona o lokalnoj samoupravi omogućiti da se i zakazani izbori za 5. decembar na Cetinju, Petnjici i Mojkovcu, spoje sa predstojećim u Beranama i Glavnom gradu, i održe krajem maja.

Na pitanje kada će razmatrati imenovanja u Tužilačkom savjetu, on je odgovorio da ovako koncipiran dnevni red omogućava da matični odbor u međuvremenu može da odradi svoj dio posla.

Slaven Radunović (DF) je rekao da ova Vlada za DF ne postoji ali da neće dozvoliti da se ne izglasaju zakoni koji su u proceduri.

Istakao je da će sjednica u decembru sačekati zakone o vraćanju nadoknada majkama i druge, te da će od pregovora zavisiti koje će tacke biti na dnevnom redu.

Božena Jelušić (URA) je kazala da sebe ne vide kao nekoga ko koči procese, da su spremni za razgovore, te da ostaje da se vidi kako će se većina od 41 poslanika izglasavanje zakona obezbijediti.

Radunović je kazao da nisu uopšte razmatrali priču o budžetu, navodeći da bi i iduće godine u početku moglo biti privremeno finansiranje.

Istakao je da ne znaju šta piše u Maršalovm planu, te da ako ministri uspiju da ubijede članove odbora da je to moguće, glasaće za to i predložiti ministre Milojka Spajića i Jakova Milatovića za Nobelovu nagradu.

Branko Radulović (DF) je rekao da će sve što nije diskriminatorsko glasati, ali da je osnovno pitanje da li ovo oduzimanje jednima na uštrb drugih, vodi u populizam.

Komentarišući izjavu premijera da DF ucjenjuje, Radunović je rekao da je logičan potez da premijer podnese ostavku jer mu je skupštinska većina uskratila podršku.

"Kako će Vlada biti smijenjena, vidjećemo".

Istakao je da će u ponedjeljak početi pregovori oko nove Vlade i da će se u toku novembra naći rješenje.

Šefovi klubova poslanika parlamentarne većine sastali su se danas u Skupštini, na poziv predsjednika parlamenta Alekse Bečića.

Bečić je 1. novembra kazao da će pozvati šefove klubova poslanika parlamentarne većine na dogovor o nastavku rada plenuma i donošenju strateški važnih zakona i odluka.

Sastanku prisustvuju potpredsjednici Skupštine Branka Bošnjak i Strahinja Bulajić, te poslanici Slaven Radunović (DF), Boris Bogdanović (Demokrate), Branko Radulović (PZP), Dragan Ivanović (SNP) i Božena Jelušić (Crno na bijelo).

Sa sastankafoto: Željka Vučinić

Povezani članci

01. Novembar 2021.

Bečić: Pozvaću na dogovor o nastavku rada plenuma

On je tada rekao da vjeruje u dogovor i dobru volju svih parlamentaraca.

"Pozvaću šefove klubova poslanika parlamentarne većine, bez obzira na političke izazove za koje parlament na snosi odgovornost, na dogovor u vezi sa nastavkom rada plenuma i donošenja strateški važnih zakona i odluka“, naveo je Bečić tada na Tviteru.