Čelanović: Valjda nema niko iluziju da ulaskom DF u Vladu, Crna Gora ne bi promijenila spoljno-politički kurs

Platforma DF-a, smatra Čelanović, ne predstavlja izlazak iz političke i institucionalne krize, već njeno produbljivanje

6095 pregleda12 komentar(a)
Čelanović, Foto: Socijaldemokrate

Platforma Demokratskog fronta (DF) predstavlja politički manevar kojim taj politički savez pokušava zadržati pozicije koje je zauzeo “po dubini” i ojačati ih ministarskim mjestima, ocijenile su Socijaldemokrate (SD).

Predsjednik kotorskih Socijaldemokrata Miloš Čelanović kazao je da platforma DF-a udaljava Crnu Goru od Evrope, i da je to guranje pod tepih najznačajnijih pitanja.

Kako je naveo, u platformi nema pomena o EU integracijama i obavezama koje Crna Gora ima kao punopravna članica NATO alijanse.

"Jasno je da bi njome još više bio urušen evro-atlantski kurs naše zemlje, kao što je jasno da bi usvajanjem ove platforme Crna Gora izgubila partnerski odnos koji je pažljivo građen kako sa EU, tako i sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)", kazao je Čelanović.

Prema njegovim riječima, nedavno je jasno rečeno ko ne može biti partner SAD.

"Pa valjda nema niko iluziju da ulaskom DF-a u Vladu Crna Gora ne bi promijenila svoj spoljno-politički kurs i urušila odnose sa nama najznačajnijim zapadnim partnerima", rekao je Čelanović.

On je istakao da ulazak Crne Gore u porodicu evropskih zemalja i status pouzdanog NATO partnera nema alternativu.

Platforma DF-a, smatra Čelanović, ne predstavlja izlazak iz političke i institucionalne krize, već njeno produbljivanje.

"Alternativa je jasna - novo regrupisanje na političkoj sceni, okupljanje progresivnih istinski evropski orijentisanih političkih i društvenih činilaca, i skretanje Crne Gore sa pogrešnog antievropskog i anticivilizacijskog kolosjeka, kojim se kreće posljednjih 12 mjeseci", zaključio je Čelanović.