Srednjoškolci 50. u robotici od 190 zemalja

Osnivačica organizacije Montenegrobotics, Nina Drakulić, kaže da su najviše poena izgubili jer nijesu uspjeli da lansiraju satelit, ističe da će to uraditi nakon novogodišnjih praznika

4130 pregleda0 komentar(a)
Takmičenje održano od jula do kraja oktobra, Foto: Montenegrobotics

Crnogorski srednjoškolci osvojili su ove godine 50. mjesto na petom takmičenju u robotici First Global Challenge, u konkurenciji oko 190 zemalja svijeta.

Osnivačica organizacije Montenegrobotics Nina Drakulić “Vijestima” je kazala da se takmičenje sastojalo iz dva dijela - social media challenge, gdje su, u alijansi sa Ugandom, razvijali platformu gdje djeca mogu anonimno da se prijave stručnom licu za pomoć. Istakla je da su u drugom dijelu takmičenja izgrađivali robotiće koji su radili određene zadatke i cubesat projekat, odnosno lansiranje satelita, to jest meteorološkog balona.

Pojasnila je da su tu izgubili najviše poena jer lansiranje nisu mogli da sprovedu zbog vremenskih prilika i potrebnih dozvola.

”Taj projekat planiramo da svakako uradimo poslije novogodišnjih praznika i to će biti prvi put u istoriji Crne Gore. Planiramo prenos uživo, do 30 kilometara iznad Zemlje”, kazala je Drakulić.

Ona je istakla da je mentor učenika podigao kredit kako bi djeci obezbijedio sve uslove za takmičenje, kao i da su posebno zahvalni Savezu radio-amatera Crne Gore koji im je ustupio prostor na korišćenje gdje mogu da rade sa đacima i razvijaju projekte i ideje.

Podsjetila je da je First Global Challenge održan od jula do kraja oktobra, peti put zaredom.

foto: Montenegrobotics

”Ove i pretprošle godine se održava onlajn zbog pandemije, dok je 2017. godine takmičenje održano u Vašingtonu, 2018. u Meksiko Sitiju, a 2019. godine u Dubaiju. Učestvuje oko 190 zemalja svijeta, a naš najbolji plasman je bio 2017. godine, kada smo osvojili 13. mjesto”, rekla je ona.

Organizacija Montenegrobotics trenutno sprovodi projekat Stem edukacija - šansa za mlade, koji realizuju pod pokroviteljstvom Crnogorskog telekoma, a u saradnji sa Politehnikom - crnogorskim savezom za tehničku kulturu.

Drakulić je kazala da je projekat namijenjen srednjoškolcima i osnovcima. Stariji učenici imaće priliku da se upoznaju sa 3D štampom, arduino platformom i rev robotics materijalom koje koriste za takmičenje First Global Challenge i tako izgrade svoje prve jednostavne robotiće.

”Osnovci će moći da sklapaju lego setove, robote Mindstorm Inventor i EV3 koji se koristi za takmičenje FIRST lego liga za učenike osnovnih škola”, rekla je Drakulić.

Projekat je počeo prošlog mjeseca i do sada je realizovan u Podgorici i Danilovgradu, ovog vikenda su u Nikšiću, a narednih u Bijelom Polju i na Cetinju.

Drakulić je najavila i projekat “Zelena revolucija”, koji će da bude održan u prvoj polovini decembra u saradnji sa Glavnim gradom.

Pojasnila je da će tokom tog projekta da bude predstavljen eko-robot, koji će skupljati otpad, kao i petodnevne radionice na kojima će srednjoškolci, uz pomoć mentora, imati priliku da izgrade kompleksnije robote čija će funkcija da bude usmjerena na polje ekologije.