Izrael: Povećan broj oboljelih, do 200 hiljada testiranih dnevno

Salmon je kazao i da ima određen broj asimptomatskih slučajeva i da omikron soj izaziva blaži oblik bolesti, ali upozorava da virus i dalje nije bezopasan,

7395 pregleda6 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Zbog pojave omikron soja, kao i u scijelom svijetu, i u Izraelu je došlo do povećanja broja oboljelih od kovida, rekao je načelnik Odjeljenja za međunarodne odnose u Ministarstvu zdravlja Izraela Ašer Salmon.

On je naveo da je prethodne sedmice urađeno i do 200 hiljada testova dnevno na devet miliona stanovnika.

"Zvuči nemoguće, ali je tako", kazao je Salmon tokom onlajn brifinga na temu "Izrael u borbi protiv kovid-19 - omikron i četvrta doza vakcine".

Salmon je kazao i da ima određen broj asimptomatskih slučajeva i da omikron soj izaziva blaži oblik bolesti, ali upozorava da virus i dalje nije bezopasan, prenosi Tanjug.

"Djeluje da zbog brojnih mutacija u virusu izaziva lakši oblik bolesti i da se omikron više zadržava u gornjem respiratornom sistemu, nego što napada pluća, što smo vidjeli na početku pandemije kada su kliničke slike bile teže. Međutim, to ne znači da je virus bezopasan", kazao je Salmon.

On je dodao da čak i ako jedan od pet pacijenata završi u bolnici, što se videlo u ranijim talasima, to znači da će Izrael imati veliki broj hospitalizacija u roku od dvije sedmice.

Salmon je napomenuo da bi možda mogao da se promijeni i sistem testiranja s obzirom na to da se zbog velikog broja testiranih na dnevnom nivou rezultati PCR testova čekaju i do četiri dana.

Zbog toga, kako je rekao, u Izraelu se razmišlja da se ljudi koji su u manjem riziku od dobijanja težeg oblika kovida, a to su mlađi ljudi, testiraju uglavnom antigenskim testovima.

"Ali, takav pristup ima ograničenja, jer je manje precizan od PCR testa", dodao je Salmon.

Kada je riječ o vakcinama i zaštiti na duži rok, Salmon je naveo da će biti ispitano koliko je vakcina potrebno za adekvatnu zaštitu i da vjeruje da će biti dovoljna jedna doza godišnje.

"To je optimističan pogled na situaciju, ali mislim da bi ta vakcina mogla da se prima na jesen i da će to biti dovoljno", kazao je Salmon.