SAD uvele sankcije pojedincima iz Sjeverne Koreje i Rusije i jednom entitetu

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su ovi potezi u skladu sa američkim naporima da se spriječi napredak sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila

6659 pregleda6 komentar(a)
Lansiranje rakete Sjeverne Koreje, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su 12. januara sankcije za šest osoba iz Sjeverne Koreje, jednog državljanina Rusije i jedan entitet, za koji se navodi da je odgovoran za nabavku robe za programe naoružanja Sjeverne Koreje.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Sjeverna Koreja lansirala niz raketa, od kojih dvije prošle nedjelje.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su ovi potezi u skladu sa američkim naporima da se spriječi napredak sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila.

Od septembra 2021. godine Sjeverna Koreja je, kako se navodi, lansirala šest balističkih projektila, čime je prekršeno više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Američki zvaničnik Brajan Nelson rekao je da su ti potezi dodatni dokaz da Sjeverna Koreja nastavlja da unapređuje zabranjene programe uprkos pozivima međunarodne zajednice na denuklearizaciju.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na jačanje vojnih snaga te zemlje dok je posmatrao test hipersonične rakete u utorak, 11. januara, javili su sjevernokorejski državni mediji.

Drugi test "hipersonične rakete" za manje od nedjelju dana podvukao je Kim Džong Unova novogodišnja obećanja da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom u vrijeme kada su pregovori sa Južnom Korejom i SAD u zastoju.