Bečić o objedinjavanu izbora: "Propušten voz" za sistemsko rješenje

Predsjednik Skupštine komentarisao aktuelnu situaciju, smatra da su izbori pošten izlaz

15694 pregleda32 komentar(a)
Bečić, Foto: BORIS PEJOVIC

Potrebne su čvrste pisane garancije unutar parlamentrane većine da niko nije spreman da prekraja izbornu volju građana, i u tom slučaju će Demokratska Crna Gora učestvovati u razgovorima parlamentarne većine kako bi se našlo rješenje za izlazak iz političke krize, poručio je lider te partije i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je kazao da Demokrate nijesu spremne i nikad neće sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) pregovarati, dogovarati se i prekrajati izbornu volju građana ili formirati parlamentarnu većinu zarad vršenja vlasti.

”Da li su svi drugi spremni da daju takve pisane garancije, ako jesu kako da ne, Demokratska Crna Gora će učestvovati u razgovorima parlamentarne većine kako bi se tragalo za rješenjem za izlazak iz ove složene političke situacije”, rekao je Bečić novinarima u Skupštini nakon otvaranja izložbe akademskog slikara Nikole Kovačevića, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Dodao je da ako nema rješenja, postoji pošten izlaz, a to su izbori.

Na pitanje šta očekuje 4. februara, kada se u Skupštini raspravlja o povjerenju Vladi, i kako komentariše informacije da se “očekuje nemiri”, odgovorio je da će uvijek pozivati na mir i stabilnost.

”Moje obaveze su da dođem, kao što ću doći, da predsjedavam sjednicom, da sprovodim Poslovnik, a sa druge strane nijesam koordinator bezbjednosnog sektora, ja sam čelnik zakonodavne vlasti tako da ću poštovati sve ono što Ustav i Poslovnik kažu”, naveo je Bečić.

Na pitanje da li je istina ono što je objavljeno na mrežama da Demokrate stoje iza poziva na proteste i da li će se on pridružiti protestima, odgovorio je da ima puno posla i ne može stići sve da isprati i vidi “ko je i na koji način i kojim prevoznim sredstvom došao na koji protest”.

”Moj pristup je jasan, istovjetan i principijelan i takav je bio i kad su bila septembarska dešavanja i raniji protesti i veliki skup dva dana nakon parlamentarnih izbora, bez obzira ko je bio na ulicama, ko je organizovao ko je podržavao... Demokrate će uvijek podržati ono što su mirni, demokratski izrazi nezadovoljstva”, rekao je Bečić.

Bečić je, odgovarajući na pitanja novinara da li očekuje da se odlože izbori u Ulcinju i Beranama kako bi se objedinili sa ostalima, podsjetio da je prije dva-tri mjeseca, parlamentarna opozicija tvrdila da je to neustavno, da to ne poznaje ni pravna ni politička praksa.

Kazao je da je on tada pokušao da riješi pitanje kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou i predložio objedinjavanje 17 izbornih procesa krajem maja ove godine.

“I šta imamo sada? Oni podnose i potpisuju predlog zakona kojim predlažu pomjeranje, odnosno produženje mandata skupštinama opština u Beranama i Ulicinju i objedinjavanje sa redovnim lokalnim izborima krajem maja. Meni je žao što tada nije preovladao razum, zajednička potreba, jer su tvrdili da hoću da pobjegnem od izbora u Mojkovcu i na Cetinju, vidjeli su kakav je bio odgovor i kome su problem bili ti izbori i šta su izbori potvrdili”, rekao je Bečić u Skupštini.

Prema njegovim riječima, sada je "propušten voz" za sistemsko rješenje, jer su Cetinje, Petnjica i Mojkovac već izašli iz tog voza time što su održani izbori.

"Ako pođemo od polazišta predsjednika države i njegovog kabineta, onoga što je saopštavao nakon raspisivanja izbora za Mojkovac, Cetinje i Petnjicu, a tada je tvrdio da imajući u vidu da su raspisani izbori, neće ispoštovati odluku Skupštine Crne Gore, ako usvoji dopune Zakona o lokalnoj samoupravi. Tako da ja nijesam adresa, nego predsjednik Crne Gore da on odgovori da li on ostaje pri stavovima od prije dva, tri mjeseca, kada je tvrdio da nakon raspisivanja izbora ne može ispoštovati zakon koji donese Skupština", kazao je Bečić.

On je rekao da je Skupština najviši zakonodavni predstavnički dom Crne Gore i u njemu će se sve sprovoditi saglasno Ustavu i Poslovniku, a poslanici će imati mogućnost da o svemu sa dnevnog reda razmijene mišljenje i argumente u civilizovanoj atmosferi.

"Mene sad interesuje odgovor ostaju li pri tvrdnjama da je sve ono što smo mi predlagali bio pokušaj protivustavng, protivpravnog djelovanja i da se nakon raspisivanja izbora ne može ispoštovati eventualno usvajanje zakona. Vjerovatno bi odgovor na to pitanje razriješio mnoge dileme", ocijenio je Bečić.

Snažno protiv nacionalizma

Bečić je, otvarajući izložbu u Skupštini, poručio da snažno diže glas protiv svih rigidnih i nacionalističkih politika, koje su dovele do užasa 90-ih godina i uvijek i na svakom mjestu poziva na dijalog, poštovanje i razumijevanje.