Bajden šalje dodatne vojnike u Evropu u vrijeme tenzija oko Ukrajine

Bajden će poslati oko 2.000 vojnika iz SAD u Poljsku i Nemačku, i dio pješadijske brigade od oko 1.000 pripadnika iz Njemačke u Rumuniju

12468 pregleda9 komentar(a)
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden poslaće ove nedjelje dodatne vojnike u Evropu, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik administracije.

Bajden će poslati oko 2.000 vojnika iz SAD u Poljsku i Nemačku, i dio pješadijske brigade od oko 1.000 pripadnika iz Njemačke u Rumuniju.

Ti potezi Bajdena dolaze u vrijeme zaustavljenih pregovora SAD i Rusije o ukrajinskoj krizi.

Moskva je razmjestila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice, zbog čega Zapad strahuje da Rusija planira invaziju na tu zemlju. Manje članice NATO-a na istočnom krilu alijanse brinu da bi mogle biti sledeće.

U procurelom dokumentu koji je danas objavljen u španskom listu Pais navodi se da bi SAD mogle da budu voljne da postignu sporazum sa Rusijom radi ublažavanja tenzija oko razmještanja raketa u Evropi ako Moskva popusti po pitanju Ukrajine.

Dnevnik Pais je objavio dva dokumenta za koje se tvrdi da su prošlonedjeljni pisani odgovori SAD i NATO-a na predloge Rusije o novom bezbjednosnom aranžmanu u Evropi.