Ukrajinci da ignorišu apokaliptična predviđanja

Ukrajinski šef diplomatije kazao da svjetske prijestonice imaju različite scenarije za krizu u Ukrajini i poručio građanima da ne treba da se plaše

7610 pregleda1 komentar(a)
Dmitro Kuleba, Foto: Rojters

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba pozvao je juče građane da ignorišu “apokaliptična predviđanja” o neminovnoj ruskoj invaziji, rekavši da je njegova zemlja snažna i da ima ogromnu međunarodnu podršku.

Predsjednik Volodimir Zelenski kazao je prije nedjelju dana da Ukrajina nije Titanik koji tone i optužio Vašington i medije da podstiču paniku koja se odražava na ekonomiju i istakao da “na ulicama nema tenkova”.

”Danas, Ukrajina ima snažnu vojsku, međunarodnu podršku bez presedana i vjeru Ukrajinaca u svoju zemlju”, objavio je Kuleba na Tviteru. “Neprijatelj treba da se plaši nas, a ne mi njega”.

U subotu, dvojica američkih zvaničnika su kazali da bi Rusija mogla biti spremna za invaziju na Ukrajinu punih razmjera do sredine februara i da ima u pripravnosti 70 odsto borbene moći za koju se vjeruje da joj je potrebna, kao i da šalje još bataljonskih taktičkih grupa na granicu.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan kazao je juče da Rusija može “svakog dana” krenuti u vojnu akciju, ali da se i dalje može opredijeliti i za diplomatiju.

”Različite prijestonice imaju različite scenarije, ali Ukrajina je spremna za svaki razvoj događaja”, naveo je Kuleba.

Evropski komesr za ekonomiju Paolo Đentiloni kazao je juče da fokus treba da bude na diplomatiji. “Moramo pomoći NATO članicama koje se graniče sa Rusijom i ojačati ih sa vojne tačke gledišta”, kazao je on za RAI. “Moramo takođe biti spremni za ekonomske reakcije i sankcije ukoliko dođe do pogoršanja”.

Američki vojnici dolaze u Poljskufoto: REUTERS

Avion sa američkim vojnicima sletio je juče u Poljsku, kazali su svjedoci za Rojters, dok Vašington pojačava NATO snage na istoku Evrope. Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak kazao je da je to prva grupa američkih vojnika iz “elitne jedinice”. “Narednih sati će stići još aviona. Vojnici će djelovati na jugoistoku naše zemlje”, kazao je on.

Juče nije bilo jasno koliko je precizno vojnika stiglo, ali avion C17 kojim su došli “dizajniran je da prevede 102 padobranca i njihovu opremu”, navodi Rojters.

SAD su već naredile raspoređivanje dodatnih 3000 vojnika u Poljskoj i Rumuniji u naporu da ojačaju snage na istočnom obodu NATO-a.

U međuvremenu njemački kancelar Olaf Šolc nagovijestio je juče da je otvoren za slanje dodatnih trupa u Litvaniju kao odgovor na postupke Rusije na granici sa Ukrajinom.

”Spremni smo da učinimo sve što je neophodno da ojačamo borbene grupe koje predvodi Njemačka u Litvaniji, kazao je Šolc u intervjuu za ARD prije leta za Vašington, gdje se sastaje sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom. N.B.