Zapadni lideri razgovaraju o ukrajinskoj krizi

Među liderima koji će danas razgovarati telefonskim putem biće i Džo Bajden, Emanuel Makron i Olaf Šolc

5757 pregleda2 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Zapadni lideri među kojima su predsjednik SAD Džo Bajden, predsjednik Francuske Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc razgovaraće danas telefonom o ukrajinskoj krizi u jeku tenzija sa Rusijom koje prijete da prerastu u rat.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, kao i britanski premijer Boris Džonson, poljski predsjednik Andžej Duda takođe treba da učestvuju u razgovoru. Predviđeno je i učešće italijanskog premijera Marija Dragija, kanadskog premijera Džastina Trudoa, saopšteno je u njemačkoj vladi i Jelisejskoj palati.

Razgovor se organizuje u vrijeme kada rastu strahovanja da će Rusija izvršiti napad na Ukrajinu.

Američki šef diplomatije Entoni Blinken ocijenio je da bi Rusija "u svakom trenutku mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu", na čijim granicama se već mjesecima nalazi koncentrisano više od 100.000 vojnika i teško oružje.

Nekoliko serija razgovora posljednjih dana nisu doveli do napretka ka rješenju krize, koju Zapad opisuje kao najopasniju od Hladnog rata prije tri decenije.

Kremlj je saopštio da razgovori na kojima su se prethodnog dana u Berlinu okupili predstavnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske nisu dali "nikakav rezultat".

Moskva, koja je pripojila Krim 2014. godine, negira da ima bilo kakvu agresivnu namjeru prema Ukrajini, ali uslovljava deeskalaciju nizom zahtjeva među kojima i uvjeravanja da Ukrajina nikad neće postati članica NATO. Zapad to smatra neprihvatljvim.

Rusija je najavila nove vojne vježbe na ukrajinskoj granici dok od četvrtka sprovodi velike vojne vježbe u Bjelorusiji.