Šolc će danas razgovarati telefonom s Putinom o Ukrajini

"Svi diplomatski napori koje svi zajedno sada preduzimamo imaju za cilj da se izbjegne katastrofa u Ukrajini", kazao je portparol njemačkog kancelara

5635 pregleda3 komentar(a)
Foto: Reuters

Olaf Šolc bi trebalo danas telefonom da razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u novom diplomatskom naporu za smirivanje rusko-zapadne krize oko Ukrajine, rekao je danas portparol njemačkog kancelara.

"Kancelar će ponovo telefonom razgovarati sa ruskim predsjednikom danas krajem popodneva, što je blisko povezano i dogovoreno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom", rekao je Šolcov portparol Štefen Hebeštrajt na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu.

"Svi diplomatski napori koje svi zajedno sada preduzimamo imaju za cilj da se izbjegne katastrofa u Ukrajini", dodao je on.

Sinoć je Šolc dugo razgovarao o toj temi sa francuskim predsjednikom koji je juče dva puta razgovarao telefonom sa Putinom i jednom sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom.

Jelisejska palata saopštila je sinoć da su ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Džo Bajden u načelu prihvatili da se sastanu na samitu na predlog Francuske. Bijela kuća je saopštila da je Bajden načelno prihvatio predlog dodajući da samit može da se održi samo ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

Kremlj je danas ocijenio da je "preuranjeno" govoriti o konkretnim pripremama za taj samit navodeći da se dijalog nastavlja na nivou ministara spoljnih poslova.

"Nalazimo se u izuzetno opasnoj situaciji sa više od 100.000 ruskih vojnika koncentrisanih duž ukrajinske granice", rekao je Šolcov portparol.

"Suprotno od onog što je objavila Rusija nije povukla svoje trupe iz Bjelorusije već je produžila svoje vojne vežbe na neodređeno vrijeme", rekao je on.

Njemačka želi da da prednost diplomatskom putu i u ovoj fazi odbija da uvede preventivne sankcije Rusiji, dodao je on.