Bečić: Manjinska vlada bi bila vlada na daljinsko upravljanje DPS-a

"Ako dođe do formiranja tog koncepta koji su proklamovali, to znači da bi DPS činio dvije trećine nove parlamentarne većine", rekao je Bečić

20413 pregleda64 komentar(a)
Bečić, Foto: Luka Zeković
21.02.2022. 22:02h

Preduslov za razgovore parlamentarne većine i manjinskih partija je da se oni koji su "krenuli ka DPS-u", da koaliraju i uspostavljaju većinu s tom partijom - promijene odluku, vrate se u okrilje aktuelne skupštinske većine i daju jasne garancije da neće praviti nikakvu većinu za vršenje vlasti sa Demokratskom partijom socijalista, kazao je lider Demokrata Aleksa Bečić.

"Neka daju jasne garancije da će promijeniti odluku i spremni smo da otvorimo dijalog i razgovaramo o modalitetima, uključujući i model tehničke vlade", rekao je Bečić u razgovoru za Parlamentarni kanal Javnog servisa.

Kazao je da se nije sastajao sa liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem.

Ako dođe do formiranja koncepta manjinske vlade koji je predstavila koalicija "Crno na bijelo", to znači da bi DPS činio dvije trećine nove parlamentarne većine, dodaje Bečić.

"To je klasična vlada na daljinsko upravljanje DPS-a. DPS bi morao da aminuje i izglasa svakog člana Vlade, sve što prolazi kroz parlament, i to je vrlo jasno i jednostavno. Sve drugo je providna manipulacija", tvrdi Bečić.

Rekao je da mu je nejasno kako bi SNP mogao biti dio takvog plana.

"Iz te partije su izgovorene neke najteže moguće riječi za DPS i način vladavine te partije. Sa tom partijom, njenim časnim članstvom, smo pobijedili i nejasno mi je kada ih pitamo da li isključuju pravljenje skupštinske većine sa DPS-om, da oni nemaju odgovor. To je prosto pitanje".

Bečić je kazao da se Crna Gora ne miri "tako što želite da nas pomirite sa onima koji su je uništavali." "Miri se tako što se svaki čovjek osjeti slobodnim i nezavisnim, kad omogućite jednakost".

Upitan da li postoje uslovi za održavanje vanrednih izbora, Bečić je kazao da, kada neko želi da prekraja volju građana, treba "mandat vratiti narodu". Rekao je da su Demokrate spremne za prijevremene izbore, jer su uvjereni u podršku građana.

Protesti Demokrata će, smatra lider te stranke, biti sve masovniji. "Mi smo istrajni, tražimo da ovo isključivo riješimo olovkom. Što god nastane na temeljima obmane, osuđeno je na propast".

Govoreći o eventualnoj tehničkoj vladi, koja bi pripremala izbore, Bečić je kazao da u njoj ne bi trebalo da budu osobe koje bi potom učestvovale na izborima.

"Ako zaista želimo nezavisnost, da neko pripremi izborne uslove, mora biti lišen onoga što je njegova lična pristrasnost ili involviranost u nekoj političkoj kampanji "