Makron odložio prvi miting za predsjedničke izbore zbog ukrajinske krize

Kandidati imaju rok do 4. marta da prikupe neophodnih 500 potpisa ili sponzorstva za podnošenje kandidature. Sponzorstva su potpisi podrške izabranom kandidatu od poslanika, odbornika i drugih zvaničnika izabranih na parlamentarnim i lokalnim izborima

1467 pregleda0 komentar(a)
Makron, Foto: Shutterstock

Odlazeći predsjednik Francuske Emanuel Makron neće održati svoj prvi predizborni miting 5. marta u Marseju zbog ukrajinske krize, prenijela je danas francuska onlajn televizija BFMTV.

Makron će tokom nedjelje saopštiti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore zakazane u dva kruga 10. i 24. aprila, ali se ne zna kada će biti prvi miting.

Ukrajinska kriza je poremetila Makronove planove jer je već ranije odlagao saopštavanje kandidature. Njegovo okruženje je navelo da će se odlazeći predsjednik prilagođavati u skladu sa situacijom u svijetu za održavanje mitinga po Francuskoj.

Predsjednički izbori ove godine se poklapaju sa francuskim predsjedavanjem Savjetom Evropske unije.

Kandidati imaju rok do 4. marta da prikupe neophodnih 500 potpisa ili sponzorstva za podnošenje kandidature. Sponzorstva su potpisi podrške izabranom kandidatu od poslanika, odbornika i drugih zvaničnika izabranih na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Centrista Makron je na prethodnim izborima održanim 2017. godine u drugom krugu ubjedljivo pobijedio kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen.