As Mančester sitija: Ukrajinci će izginuti, ali se neće predati

"Žena me probudila plačući u ponoć. Šokiralo me kada mi je pokazala slike i snimke iz Ukrajine. Teško mi je opisati osjećaj koji me tada obuzeo. Možda je najbliže tome kada vam neko jako blizak umire. Zapravo, ovo je puno gore. Od tada do danas ja samo plačem", kazao je

7077 pregleda6 komentar(a)
Zinčenko, Foto: Reuters

Oleksandr Zinčenko (25) trenutno je najbolji ukrajinski fudbaler, standardan član Mančester sitija.

I ponosni Ukrajinac, kazao je u intervjuu za BBC, u razgovoru sa Garijem Linekerom.

Zinčenko je u Siti došao prije pet i po godina, odigrao je 116 utakmica, ali ne posljednje dvije u prvenstvu, duboko potrešen situacijom u domovini. Vratio se na teren kao kapitin na utakmici FA kupa protiv Piterbroa...

U razgovoru za BBC opisao je kako je saznao za ruski napad na Ukrajinu.

"Žena me probudila plačući u ponoć. Šokiralo me kada mi je pokazala slike i snimke iz Ukrajine. Teško mi je opisati osjećaj koji me tada obuzeo. Možda je najbliže tome kada vam neko jako blizak umire. Zapravo, ovo je puno gore. Od tada do danas ja samo plačem", kazao je.

"Što god da radim, na primjer kad se vozim s treninga, samo počnem da plačem ne mogu da stanem. Mjesto u kojem ste rođeni i odrasli i kojem se svakodnevno u mislima vraćate sada je samo hrpa ruševina."

Zinčenko je objasnio zašto je ostao u Engleskoj...

"Da nemam kćerkicu, već bih bio ondje i borio se. Jednostavno, takav sam rođen. Znam ljude iz moje zemlje i mentalitet svih nas je takav. Toliko sam ponosan što sam Ukrajinac i taj osjećaj je još veći kada gledaš svoje ljude kako se bore za naš narod i zemlju. Znam svoj narod i ljude, oni će radije umrijeti nego odustati. Oni će izginuti, ali se neće predati."

Njegova misija je da pokaže ljudima šta se događa.

"Da se borim protiv ruske propagande, koja u naše osvojene gradove dovodi Ruse iz Rusije i onda inscenira razgovore na ulicama s njima u kojima oni glume Ukrajince koji govore kako žele da to postane Rusija. Rusi uništavaju gradove i muče ljude. Oni umiru od gladi, spavaju na tlu, u bunkerima žive."

Istakao je da je razočaran ponašanjem ruskih fudbalera:

"Jako me iznenadilo da baš niko od njih nije ništa rekao. Sve su to jako poznati igrači s puno pratitelja na Instagramu i Facebooku i mogli bi barem reći nešto da pomognu da se zaustavi rat jer njih ljudi slušaju. Znam da se boje, ali ne znam zašto. Pa neće im nešto učiniti ako iskažu svoj stav. Umjesto da to naprave, oni se samo prave da se ništa ne događa. Ne znam zašto.", kazao je Zinčenko.