Osnovao firmu za euro, pa tuži "To Montenegro" za brend

Nakon što je “To Montenegro” registrovao brend “Air Montenegro”, Orle Marković osnovao istoimenu firmu i traži zabranu korišćenja aviona. Odlučuje sudija Blažo Jovanić

17801 pregleda19 komentar(a)
Iz “ToMontenegra” odgovorili da je zahtjev bez pravnog utemeljenja, Foto: BORIS PEJOVIC

U Privrednom sudu počeo je novi postupak u vezi s brendom “Air Montenegro” državne avio kompanije “To Montenegro”, koji je sada pokrenula novoosnovana firma “Air Montenegro” DOO Podgorica.

”Air Montenegro” je 27. aprila prošle godine, prema podacima iz centralnog registra, osnovao Orle Marković sa ukupnim novčanim kapitalom od jednog eura i nenovčanim od jednog eura, koji u međuvremenu nije mijenjan. Ova firma je osnovana 21 dan nakon što je “To Montenegro” od resornog Ministarstva ekonomskog razvoja dobio rješenje o registraciji žiga pod imenom “Air Montenegro”. To su predstavili u saopštenju od 6. aprila prošle godine, koje je objavilo više medija, i u kojem su naveli da će od tada poslovati pod registrovanim i zaštićenim brendom “Air Montenegro”.

Advokat Orla Markovića, Nikola Martinović, je Privrednom sudu 28. februara ove godine predao predlog za određivanje privremene mjere kojom bi se zabranilo “To Montenegru” da koristi naziv “Air Montenegro” do okončanja sudskog spora o pravu na naziv koji planira pokrenuti u roku od mjesec dana. Martinović u predlogu navodi da bi firmi njegovog klijenta bila učinjena “nenadoknadiva šteta”, kao i da su na to upozorili “To Montengro” u maju prošle godine, ali da nisu dobili odgovor. On sada taži da sud zabrani “To Montenegru” korišćenje aviona označenim sa novim brendom.

Spor je dobio da vodi sudija Blažo Jovanić, koji je i predsjednik Privrednog suda, ali i stečajni sudija u slučaju “Montenegro erlajnsa”. “Montegero erlajns u stečaju” je takođe vodio spor u vezi ovog loga, ali ga je izgubio jer prethodna uprava bivšeg avio-prevoznika nije produžila važnost loga pa je on istekao u maju 2020. godine.

Jovanić je uputio zaključak “To Montenegru” u kojem traži da se u roku od tri dana izjasne na predlog privremene mjere.

Advokatska kancelarija Komnenić je u ime “To Montenegra” poslala izjašnjenje u kojem traži da se zahtjev privremene mjere odbaci jer je neosnovan, zasnovan na netačnim navodima i bez bilo kakvog pravnog i činjeničnog utemeljenja.

U odgovoru se između ostalog navodi da je “To Montenegro” registrovao svoj žig sa nazivom “Air Montenegro” i o tome obavijestio javnost prije nego što je Orle Marković osnovao firmu sa istim nazivom. On navodi da su prijave za registraciju žiga objavljene u Službenom glasniku intelektualne svojine 20. aprila takođe prije osnivanja nove firme. Smatraju i da zbog toga nova firma nema pravo aktivne legitimacije.

Oni navode i da je predlog zabrane korišćenja aviona “ToMontenegra” sa registrovanim brendom, koju traži novoosnovana firma, predstavlja nedozvoljen predlog, kao i da bi njeno usvajanje bilo suprotno praksi ovog suda. U odgovoru se navodi ranije rješenje Privrednog suda u kojem se konstatuje da privremena mjera ne može biti takve sadržine da se njome onemogućava dalji rad protivnika predlagača - “To Montenegro”.