Bajraktari za "Vijesti": Vladaćemo sami, DPS je grad gurnuo na dno

Prioriteti koalicije “Za novi početak” su uređenje infrastrukture u Ulcinju, razvoj ekonomije i stabilizacija lokalnih finansija, poručio nosilac liste

19072 pregleda13 komentar(a)
Zakon mora da bude jednak za sve: Omer Bajraktari, Foto: Privatna arhiva

Nosilac koalicione liste “Za novi početak” (URA, DP, SD, AA i SDP) Omer Bajraktari kazao je da će prioriteti te liste biti izgradnja i uređenje infrastrukture na cijeloj teritoriji opštine, razvoj ekonomije - prije svega turizma i poljoprivrede, te stabilizacija lokalnih finansija.

Poručio je da je uvjeren da će imati dovoljno glasova da samostalno formiraju vlast, ali da neće biti “zatvoreni za saradnju sa ostalim strankama”.

Barjaktari je istakao da Ulcinj sa svojim potencijalima i vrijednim sugrađanima zaslužuje da bude jedna od najbogatijih opština na cijelom Jadranu, navodeći da je garant toga koalicija koju predvodi, uz blisku saradnju sa budućom Vladom Crne Gore i premijerom Dritanom Abazovićem.

”Nikada nećemo iznevjeriti tu nadu i očekivanja naših sugrađana, kao što znam da oni vide i osjećaju našu pozitivnu energiju, ogromnu želju i naporan rad za dobrobit Ulcinja. Rješavanje decenijskih otvorenih pitanja Valdanosa i Solane, najbolje svjedoči o tome”, kazao je Bajraktari u intervjuu “Vijestima” uoči izbora zakazanih za nedjelju 27. mart.

Dugo se ovdje govorilo da nema razvoja bez DPS-a. Ali, u protekle četiri godine se pokazalo da je to opasna floskula, jer je od 2018. godine do danas Ulcinj bio, po svim ekonomskim i socijalnim pokazateljima, na samom dnu na nivou čitave Crne Gore...

On je obećao da će prekinuti praksu političkog zapošljavanja, poručivši da svako treba da ima jednake šanse za rad, dokazivanje i uspjeh u svom gradu.

Kako komentarišete situaciju oko hotela Galeb i Lido, koji su prema svim do sada zaključenim ugovorima i aneksima ugovora sa Vladom, morali biti izgrađeni i stavljeni u funkciju? Da li ćete eventualno tražiti odgovornost zbog toga...?

Činjenica da je ovaj grad prije četiri decenije imao više kvalitetnih hotela nego što to imamo danas, govori o strašnom zaostajanju u razvoju ovog grada. I taj trend konačno mora da se zaustavi.

Mi nijesmo istražni organi, ali svako mora da odgovara ko je kršio zakon ili se nije pridržavao potpisanih ugovora.

Ako je do sada sa strane lokalne vlasti bilo poteškoća u saradnji, to više neće biti slučaj. Kao što takođe smatramo da sa druge strane više neće biti izgovora da se odlaže realizacija ovih ključnih projekata za našu opštinu. Dakle, moramo zajednički i brzo raditi, i rezultati se moraju jasno i konkretno vidjeti. Nema više prostora ivremena da se preuzete obaveze ne ispunjavaju.

Već decenijama, granična linija morskog dobra u Ulcinju nije povučena u skladu sa Zakonom o morskom dobru. Da li ćete preduzeti nešto u vezi s tim?

Naravno. Zakon za sve mora da bude jednak. Nelogično je da se gotovo 57 odsto teritorije kojom gazduje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nalazi u Ulcinju. Riječ je o čak 33 miliona metara kvadratnih. Kod nas su čak i obale rijeke morsko dobro. Opština mora, što je pravilo i u Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi, da upravlja svojim prostorom. A kako je to najvredniji dio opštine, to dakako znači veoma mudro i odgovorno.

Kako ćete kao dio vlasti riješiti probleme investitora u Ulcinjskom polju, koji su platili komunalije ali im Opština još uvijek ne uređuje infrastrukturu iako je to bila u obavezi? Da li ćete biti više posvećeni seoskom području u pogledu izgradnje infrastrukture što je uglavnom aktuelno samo uoči izbora?

Prosto je nevjerovatno da su milioni prikupljeni od investitora u Ulcinjskom polju godinama išli za plate, a ne, što zakon nalaže, da se ulažu u infrastrukturu. Najveći dio tih objekata čak nije ni planiran da se priključi na kanalizacionu mrežu. Dakle, i to ćemo morati brzo da riješimo, za početak uz podršku Vlade ili stranih fondova, a onda od vlastitih sredstava.

Kako cijenite rad odlazeće vlasti? Koje su vam liste/partije prihvatljive za postizbornu saradnju?

Dugo se ovdje govorilo da nema razvoja bez DPS-a. Ali, u protekle četiri godine se pokazalo da je to opasna floskula, jer je od 2018. godine do danas Ulcinj bio, po svim ekonomskim i socijalnim pokazateljima, na samom dnu na nivou čitave Crne Gore. Pa da mi nemamo more, bili bi sada gori od Šavnika!? I mislim da su toga svjesni svi građani/ke Ulcinja, te da će snažno podržati našu koaliciju “Za novi početak”. Uvjeren sam da će ona imati dovoljno glasova da samostalno formira vlast iako ni tada nećemo biti zatvoreni za saradnju sa ostalim strankama. Na velikom poslu vraćanja Ulcinja na kartu razvijenih turističkih gradova Evrope i Mediterana, svi su dobrodošli.

Da li ćete prekinuti praksu partijskog zapošljavanja u strukturama lokalne uprave?

Svakako. Svako treba da ima jednake šanse za rad, dokazivanje i uspjeh u svom gradu. Samo u tom slučaju vjerujem da će mladi ljudi željeti da ovdje ostanu, a da će se vraćati oni koji su u prethodnom periodu, zbog bilo kojeg razloga, napustili ovaj najljepši grad na svijetu.