Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage povlače se sa sjevera nakon žestoke kontraofanzive Ukrajine

Rat u Ukrajini - 81. dan

47868 pregleda53 komentar(a)
Foto: Reuters
15.05.2022. 22:18h
21:48h

Poljska dobitnica Nobelove nagrade za književnost Olga Tokarčuk nazvala je Rusiju prijetnjom po "slobodni svijet", rekavši da napad na Ukrajinu ima prizvuk Drugog svjetskog rata.

"Poljaci dijele ukrajinski osjećaj opasnosti koju Rusija predstavlja slobodnom svijetu", rekla je ona danas u Jerusalimu na festivalu pisaca.

Tokarčukova je dodala da je poljska vlada godinama upozoravala na rizik koji predstavlja ruska agresija.

Poljska je od početka ruske invazije na Ukrajinu prihvatila više od 3,3 miliona ukrajinskih izbjeglica.

"Niko nije mogao da zamisli da će ovaj rat biti tako okrutan, anahron i ovaj rat podsjeća na užasne slike Drugog svjetskog rata", rekla je ona.

Tokarčuk je 2018. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost za svoje djelo "Knjige Jakovljeve" o jevrejskom mistiku i vođi sekte po imenu Džejkob Frank.

17:00h

Rusija je tokom posljednja 24 sata 11 puta granatirala Severodonjeck u Luganskoj oblasti i tom prilikom je povrijeđeno devet osoba, rekao je guverner Luganske oblasti Sergij Hajdaj, a prenosi Kijev Independent.

14:41h

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je njemačkim kolegama da će Ukrajina svakako biti dio Evropske unije, ali da Njemačka može da vodi proces pridruživanja i tako da stvara istoriju.

Dodao je da Njemačka mora da napravi izbor.

"Ili vi vodite ovaj proces (pridruživanja Ukrajine) i upišite vaša imena u istorijske knjige, ili će se to dogoditi bez vašeg vođstva", rekao je Kuleba, a citira ukrajinska "Pravda".

13:50h

Ruske snage povlače se sa sjevera nakon žestoke kontraofanzive Ukrajine, ali pojačavaju napade na istoku države, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je ta država pokrenula ofanzivu kod Izjuma, na istoku države koji je pod kontrolom Rusije, ali da ruske snage napreduju u drugim mjestima u regionu Donbasa, koji je postao glavno poprište sukoba tokom prošlog mjeseca.

Od sredine aprila, ruske snage su se usmjerile na istok Ukrajine i na ono što je postalo poznato kao "Bitka za Donbas", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Uprkos gubicima, ruske snage nastavljaju napredovanje u oblastima u širem regionu Donbasa", navela je ukrajinska vojska.

Vojska je u subotu, u borbama širom Donbasa, uništila osam ruskih tenkova, pet artiljerijskih sistema, zajedno sa drugim oklopnim vozilima i dronove.

11:55h

Njemačka je preduzela sve pripreme za brzi proces ratifikacije ukoliko Finska i Švedska odluče da podnesu zahtjev za članstvo u NATO, rekla je ministarka vanjskih poslova te zemlje Analena Berbok, a prenosi Rojters.

11:37h

U Ukrajinu će stići još pomoći i oružja, saopštio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

On je to kazao nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Berlinu.

“Još oružja i druge pomoći stiže u Ukrajinu”, napisao je Kuleba na Tviteru.

Kuleba je dodao da su se dvije države obavezale na blisku saradnju kako bi osigurale da ukrajinska hrana za izvoz stigne do krajnjih potrošača u Africi i Aziji, prenosi Al Jazeera Balkans.

11:13h

Vojna infrastruktura u oblasti Javoriv na zapadu Ukrajine u blizu granice sa Poljskom jutros je pogođena raketnim udarima, rekao je guverner  Lavovske oblasti Maksim Kozicki, a prenosi Rojters.

"Objekat je potpuno uništen", rekao je Kozicki na Telegramu.

Ranije je regionalna vazdušna komanda Ukrajine saopštila da je nekoliko projektila ispaljeno na Lavovsku oblast u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

11:11h

Pobjeda Ukrajine na Pjesmi Evrovizije pokazuje "ogromnu podršku javnosti" za zemlju koju je napala Rusija, ocijenio je danas zamjenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana.

11:10h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski da će ta zemlja dati sve od sebe da naredne godine ugosti Evroviziju u Marijupolju.

09:10h

Ruska ofanziva u ukrajinskom regionu Donbasa „izgubila je zamah i značajno zaostala za planiranim rokom“, saopštila je britanska vojna obavještajna služba rano danas, prenosi Rojters.

„U trenutnim uslovima, malo je vjerovatno da će Rusija dramatično ubrzati svoju stopu napredovanja u narednih 30 dana“, navela je britanska vojska u redovnom Tviter biltenu.

Ukrajinske snage su u petak spriječile pokušaj ruskog prelaska rijeke u Donbasu, istočnoj oblasti koja obuhvata oblasti Lugansk i Donjeck koja je bila žarište rata.