Rusija, Turska, Ukrajina i UN napravile plan za izvoz hrane iz ukrajinskih luka

Rat u Ukrajini - 99. dan

36884 pregleda28 komentar(a)
Napad Rusije na Ukrajinu se nastavlja, Harkov, Foto: Reuters
02.06.2022. 21:53h
21:52h

Rusija, Turska, Ukrajina i Ujedinjene nacije pripremile su mapu puta koja će obezbijediti rad bezbednog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, izvijestila je agencija Anadolija, pozivajući se na diplomatske izvore. Turska već neko vrijeme vodi diplomatske kontakte kako bi se formirao mehanizam za bezbjednu isporuku žita iz Ukrajine na svjetska tržišta.

Kao rezultat pregovora turske strane sa predstavnicima Rusije, Ukrajine i UN, pripremljena je mapa puta za obezbjeđivanje „žitnog koridora“ pod okriljem svjetske organizacije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je inicijativu „žitnog koridora“ telefonskim razgovorom 30. maja sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a onda i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U bliskoj budućnosti će u Istanbulu biti održan sastanak Rusije, Turske, Ukrajine i UN na kojem će se razgovarati o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. U kvadripartitnom formatu planirano je razmatranje pitanja ruta, osiguranja, obezbjeđenje brodova, deminiranja luka, kao i sastav koordinacionog centra. Centar za izvoz žitarica, koji se stvara u Istanbulu, regulisaće interakciju između Rusije i Ukrajine uz posredovanje Turske u koordinaciji sa UN, prenosi Anadolija.

Pokretanje koordinacionog centra u Istanbulu omogućiće izvoz 20 miliona tona žita iz ukrajinskih luka na svjetska tržišta.

Situacija u Ukrajini i velike sankcije koje su Rusiji uvele SAD i EU dovele su do poremećaja u snabdijevanju žitom, što povećava rizik od prehrambene krize u nekoliko zemalja širom svijeta.

Od početka godine cijene pšenice i kukuruza značajno su porasle. Zalihe pšenice, napomenuto je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN 21. maja, u svijetu će trajati deset nedjelja, a situacija je gora nego u krizi 2007-2008. godine.

21:52h

Ruskim lobistima je zabranjen pristup Evropskom parlamentu, objavila je na Tviteru predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

"Ne smijemo im dozvoliti nikakav prostor da šire svoju propagandu i lažne, toksične narative o invaziji na Ukrajinu", istakla je Mecola.

21:52h

Na sajtu Trezora SAD objavljeno je da je Vašington uveo nove sankcije Rusiji, kojima je pogođeno 17 osoba.

Među sankcionisanima je pet oligarha, ali i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i Sergej Roldugin, bliski saradnik Vladimira Putina.

Sankcijama je pogođeno i 16 entiteta, sedam plovila i tri letjelice, piše Rojters.

21:51h

Ukrajinski Državni biro za istrage završio je predsudsku istragu protiv Viktora Medvedčuka, koji je optužen za izdaju, saopštile su vlasti Kijeva.

Medvedčuk, koga u Kijevu opisuju kao jednog od najbližih prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, suočava se sa 15 godina zatvora ukoliko bude optužen za izdaju i kršenje zakona i običaja rata, prenosi Rojters.

U izveštaju Biroa se navodi da je Medvedčuk davao pomoć liderima Rusije, tako što je vršio subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine, uključujući i prikupljanje informacija o lokacijama vojske.

16:27h

Diplomate Evropske unije dale su konačno odobrenje za šesti paket sankcija protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, rekao je jedan od diplomata Rojtersu.

15:55h

Ruske snage pokušavaju da napadnu ukrajinsko selo Berestove koje se nalazi na glavnom putu koji povezuje grad Lisičansk u Luganskoj oblasti sa ostatkom Ukrajine, rekao je ukrajinski general Aleksij Gromov, a prenosi Rojters.

Rusija je blizu da zauzme cijeli Lugansk, jedan od dva ukrajinska regiona koji čine dio zemlje poznat kao Donbas. Ruske snage takođe pokušavaju da napadnu grad Svjatogorsk u Donjeckoj oblasti", dodao je Gromov.

12:37h

Rusija je trenutno okupirala oko 20 odsto ukrajinkse teritorije, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju pred parlamentom Luksemburga, prenosi Rojters.

"Moramo da se branimo od skoro cijele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju", rekao je Zelenski i dodao da se borbene linije protežu na više od 1.000 kilometara.

11:45h

Ukrajina sa međunarodnim partnerima radi na stvaranju misije koju podržavaju Ujedinjene nacije za obnavljanje crnomorskih brodskih ruta i izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko, a prenosi Rojters.

Rojters dodaje da je Rusija zauzela neke od najvećih ukrajinskih morskih luka, a njena mornarica kontroliše glavne transportne rute u Crnom moru, blokirajući ukrajinske pošiljke i produbljujući globalnu krizu sa hranom.

"Pozivamo zemlje koje bi zbog sigurnost hrane mogle više da pate usljed ruske agresije na Ukrajinu da iskoriste svoje kontakte sa Moskvom kako bi je primorali da ukine blokadu ukrajinskih morskih luka i da okonča rat", napisao je Nikolenko na Fejsbuku.

11:13h

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je da bi odluka Evropske unije da djelimično ukine rusku naftu vjerovatno mogla da destabilizuje globalna energetska tržišta, prenosi Rojters.

"Brisel i njegovi politički sponzori u Vašingtonu snose punu odgovornost za rizik od pogoršanja globalnih prehrambenih i energetskih pitanja izazvanih nelegitimnim akcijama Evropske unije", navodi se u saopštenju.

11:09h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njena vojska oborila ukrajinski borbeni avion Su-25 u regionu Nikolajeva.

Na brifingu je takođe rečeno da je pogodio komandne tačke ukrajinskih snaga u blizini Harkova.

Rojters navodi da nije bilo moguće samostalno potvrditi informaciju.

10:06h

Rusija je preuzela kontrolu nad većim dijelom ukrajinskog industrijskog grada Sjeverodonjecka, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane.

Britanija je saopštila da je Ukrajina vjerovatno ostala pod kontrolom rečne linije na mjestima prelaska između Sjeverodonjecka i susjednog grada Lisičanska i grada Lajmana, prenosi Rojters.

Na obije lokacije, ukrajinske snage su uništile postojeće mostove, dodalo je ministarstvo u obavještajnom ažuriranju objavljenom na Tviteru.

Rojters je u srijedu izvijestio da Rusi kontrolišu 70 odsto industrijskog grada Sjeverodonjecka, pozivajući se na guvernera provincije.