E-sportski spektakl ove godine u Singapuru

Turnir s najvećim nagradnim fondom u svijetu e-sportova organizuje poznata američka kompanija Valve

1850 pregleda0 komentar(a)
Foto: dota2.com / Valve

Jedan od najvećih i najpopularnijih e-sportskih događaja, The International, ove godine biće organizovan u Singapuru. Turnir s najvećim nagradnim fondom u svijetu e-sportova organizuje se u jednoj od najpoznatijih e-sportskih disciplina Dota 2. Iza turnira stoji poznata američka kompanija Valve.

Informacija o lokaciji održavanja ovogodišnjeg turnira stigla je nakon nedavno održanog takmičenja koje donosi vrijedne poene koji se računaju za učešće na prestižnom The Internationalu. U pitanju je Dota 2 Major (12-22. maj), inače za ovu disciplinu prvi veliki turnir s prisustvom publike nakon gotovo dvije godine. Major je organizovan u švedskoj Hovet areni, a okupio je 14 najboljih ekipa iz 5 regiona: Zapadna Evropa (4 najbolja tima), Istočna Evropa (3), Jugoistočna Azija (3), Sjeverna Amerika (2) i Južna Amerika (2). Pehar je podigla čuvena ekipa “OG” i to nakon vrlo uzbudljivog i emotivnog finala u kojem su iskoristili priliku da se revanširaju ekipi “TSM” za prvi poraz na tom turniru. Ekipa OG igrala je u pomalo neočekivanom sastavu (Ammar, Ceb, bzm, Yuragi i Taiga) jer sutrener “Chuvash” i kapiten “Misha” ostali u blokadi procesa za izdavanje viza, najvjerovatnije zbog teške situacije u Ukrajini. Ekipi je najviše pomogao njen nekadašnji igrač, Francuz Sebastjen Ceb Debs (među fanovima poznat i kao Cebranger zbog fantastične igre s heroinom Windranger).

Osvajači The Stockholm Major i dvostruki osvajači The Internationala: Ekipa OGfoto: twitter.com/esldota2

Dota 2 International organizuje se od 2011. godine i okuplja najbolje e-sportske timove za disciplinu Dota 2. Prestižni turnir organizuje se pod pokroviteljstvom Valvea, a od 2013. godine i uz sistem prikupljanja novca od uplata igrača (tzv. “Battle Pass” sistem). Revolucionarna odluka da se sredstva za nagradni fond prikupljaju dijelom i od uplata koje vrše igrači donio je ovom turniru titulu najvećeg e-sportskog događaja na svijetu: od “svega” milion američkih dolara nagradnog fonda za prvi turnir 2011. godine pa do impozantnih 40 miliona američkih dolara 2021. godine!

Podsjećanja radi, pobjednik prošlogodišnjeg The Internationala je ekipa Team Spirit kojoj je pripala nagrada od impozantnih 18,2 miliona američkih dolara. Turnir se zbog pandemije koronavirusa nije organizovao 2020. godine, a The International 2019. i 2018. osvojila je poznata ekipa OG, jedina ekipa kojoj je pošlo za rukom da dva puta osvoji The International i to dvije godine zaredom, što joj je “napunilo” budžet za čak 26 miliona američkih dolara!

Organizatori su najavili da će ove godine uvesti manje promjene u organizaciji turnira kako bi e-sportski spektakl trajao duže, a ekipe imale dovoljno pauze između dva meča. Ekipe koje žele da se izbore za šansu da žive san i podignu čuveni “Aegis of Champions” trofej imaju još malo vremena: vrući ljetnji dani biće još jedna šansa da se kroz regionalne lige (6. jun - 17. jul) i The Arlington Major (4 - 14. avgust) izbore za tzv. “The Last Chance Qualifiers” (8-12. oktobar), u kojem će se njih 12 boriti za samo dvije pozivnice za The International. Nakon “posljednje šanse”, selektuje se 20 timova za učešće u grupnoj fazi koja će trajati od 15. do 18. oktobra. Mečevi plejof faze igraće se u dvorani “Suntec Singapore” od 20. do 23. oktobra, a najbolji timovi će 29. i 30. oktobra odmjeravati snage u prelijepom “Singapore Indoor Stadium”.