Crnogorski tim spreman za takmičenje u robotici u Meksiku

Koordinatori i mentori projekta su studentkinja ETF-a Nina Drakulić i saradnik u nastavi na tom fakultetu Nikola Bulatović

533 pregleda2 komentar(a)
Robot, Foto: Printscreen (YouTube)
03.08.2018. 17:29h

Crnogorski tim spreman je za takmičenje u robotici u Meksiku. Spreman je i robot, ali njega nisu mogli da prikažu, jer će tamo biti premijerno predstavljen. Tim čine tri srednjoškolca. Dragan Todorović, učenik elektro škole u Podgorici i dva učenika Srednje škole “Mladost” u Tivtu, Anto Petrović i Darko Vuković.

"Uvjereni smo da ćemo biti u top pet, vidjećemo što nam takmičenje donese", kaže Anto Petrović.

Koordinatori i mentori projekta su studentkinja ETF-a Nina Drakulić i saradnik u nastavi na tom fakultetu Nikola Bulatović.

"Svi smo dobili isti materijal, organizacija First Global Challenge daje svim državama i mi od početka sami dizajniramo i programiramo taj robot. Robot ne smije da prevazilazi dimenzije 50 sa 50 sa 50, ostalo je sve plod naše mašte i rada. Dakle, treba da prikupi te kutije koje će aktivirati energiju i vjetrenjače i termalnih peći i elektrana i solarnih panel", rekla je Drakulić.

"Najveća poteškoća je bila prebrojati dijelove, šta možemo sa njima da radimo, jer nije baš lako, vi ste ograničeni na dijelove i onda vaša mašta treba da sklopi sve to. A je li bilo nekih problema, da ste vi vi zamislili da robot može da uradi nešto, a onda on ne može? Naravno da je bilo puno, ko radi taj i griješi", kazao je Petrović.

Prošle godine su učestvovali na takmičenju u Vašingtonu, bili su 13. od 165 zemalja. A robotika je zanimljiva oblast, koja napreduje velikom brzinom.

"Vještačka inteligencija preuzima vođstvo u skoro svemu, malo me iskreno i strah od toga, mislim da će jednog dana zamjeniti čovječanstvo, ali nadam se da se nećemo prepustiti samo robotima", rekla je Drakulić.