Najplaćeniji igrač iz '99 danas bi imao primanja rezerve u prosječnom premijerligašu

Aleks del Pjero bio je najplaćeniji igrač 1999. godine, ali danas ne bi dosegao do polovine rang liste primanja igrača Kristal Palasa

7556 pregleda2 komentar(a)
Iz današnje perspektive Zidan je igrao za "siću", Foto: Shutterstock

Na osnovu objava "World Soccer -a" iz 1999. godine, na društvenim mrežama pojavile su se analze primanja fudbalera u top pet najjačih liga.

Najsiromašnija je bila danas najbogatija Premijer liga, a njen najplaćeniji fudbaler Alan Širer imao je sedmično 28 hiljada funti.

Primjera radi sad dvojica najplaćenijih igrača u toj ligi Kevin de Brujne i Erling Holand imaju po 275 hiljada funti nedjeljno.

Za njih bi siromah bio i igrač sa najvećim primanjima '99, Alesandro del Pjero. Napadač Juventusa primao je tada basnoslovnih 69,2 hiljade, odnosno 3,6 miliona funti godišnje. Toliko sada godišnje primaju igrači koji ulaze sa klupe u engleskoj Premijer ligi.

Ikona fudbala, Brazilac Ronaldo tada je u Interu primao 50 hiljjada na trećem mejstu dok je njegov saigrač Bobo Vijeri imao 55,8.

Italiaj je imaal 10 fudbalera sa većim prmanjima od Širera, ali među njima nije bio vezista Juventusa Zinedin Zidan, koji je primao 25 hiljada.

U Španiji je sedam igrača bilo bogatije do Širera, a listu je predvodio Stiv Mekmanaman sa 65,5 hiljade a njegovi saigrači iz Real Madrida Raul i Roberto Karlos su bili na petom, i šestom mejstu sa po 40 hiljada.

U Bundeslihi su prvo mjesto dijelili Štefan Efenberg (Bajern) i Krasimir Balakov (Štutgart) sa po 48,1 hiljadu, a pet igrača je ukupno bilo sa većim primanjima od Širera.

I u Francuskoj se plaćalo bolje, pa je golman Monaka Fabijen Bartez imao 42,3 hilajde, Soni Anderson (Lion) i Rober Pires (Marsej) po 26,9 hiljada.

Primjera radi Majkla Ovena na drugoj poziciji u Engleskoj Liverpul je palćao 24 hiljade.