Nikšićani mjesecima bez tuđe njege i pomoći

Socijalno-ljekarska komisija nije zasjedala od 2. marta, tako da još nije uspio da ostvari pravo, iz Ministarstva kažu da su mijenjani pravilnici i da će uskoro formirati nove ljekarske komisije

16649 pregleda6 komentar(a)
Budimir Ratković, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićanin Budimir Ratković želio bi da nije korisnik tuđe njege i pomoći, da može i dalje da radi, da mu penzija nije 200 eura. Nažalost, želje su često daleko od stvarnosti, jer ima problem sa kičmom, urađene su mu dvije operacije i oporavak, kako reče, ne ide baš najbolje, slabo je pokretan, a desna ruka “kao da nije njegova”. Primao je tuđu njegu i pomoć od 68 eura i nakon isteka jednogodišnjeg ugovora, obnovio je zahtjev. Međutim, kako je kazao, socijalno-ljekarska komisija nije zasjedala od 2. marta tekuće godine, tako da još nije uspio da ostvari pravo na tuđu njegu i pomoć.

”Nijesam znao da ugovor treba obnavljati svake godine. Kada sam vidio da sam prestao da primam tuđu njegu, koja je stizala oko 17. u mjesecu, supruga je otišla u Centar za socijalni rad i tamo saznala da zahtjev moram obnoviti, što sam i uradio. Međutim, komisija nije zasjedala od 2. marta 2022. tako da ja, ali i veliki broj sličnih meni, čekamo da se komisija oformi i da nam počne isplata tuđe njege i pomoći”, priča Ratković za “Vijesti”.

Kako je kazao, postoje građani koji od Nove godine čekaju na ostvarenje prava tuđe njege i pomoći. Možda je nekome to 68 eura sitnica, ali ne i Ratkoviću i ostalim korisnicima. Posebno ne, ako se ima u vidu rast cijena životnih namirnica i drugih potrepština, kao i činjenice da tuđa njega i pomoć podrazumijeva i druge olakšice.

”Zamislite onoga ko od Nove godine čeka taj novac. To je preko 400 eura za pola godine, tu su i subvencija za struju od 30 odsto, subvencije za vodu, registracija vozila je jeftinija za 50 odsto, refundacija troškova u punom iznosu za sebe i pratioca ukoliko idete u neko drugo mesto, odlazak kod ljekara... i još mnogo toga. Sve ove mjesece ostali smo bez novca i to kako onog za tuđu njegu i pomoć, tako i onog koji seodnosi na razne povlastice”, kazao je pedesetšestogodišnji Ratković.

Centar za socijalni rad Nikšićfoto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, ne zna ko je zadužen za formiranje komisije - Centar za socijalni rad ili Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Zbog toga se obratio i jednima i drugima, ali bezuspješno. Odgovor nije dobio, kao i da li će im biti nadoknađena novčana primanja i drugi benefiti.

”Ne znam ko formira tu komisiju. Obraćao sam se Centru za socijalni rad i resornom Ministarstvu, ali nijesam dobio odgvor kada će biti komisija i zbog čega je do sada nema, kao i da li ćemo biti obeštećeni. Nijesam samo ja u pitanju, već je riječ o velikom broju sugrađana pa se nadam da će neko konačno reagovati”, zaključio je Ratković.

Iz nikšićkog Centra za socijalni rad su “Vjestima” kazali da je veliki broj korisnika na čekanju, da će komisija biti ubrzo formirana i da će svi korisnici kojima bude odobrena tuđa njega i pomoć istu dobiti od mjeseca od kada su konkurisali.

”Zbog prethodnog spajanja ministarstva, te formiranja novog ministarstva, bili smo u obavezi da izmijenimo pravilnike i formiramo nove ljekarske komisije. Nove komisije su formirane i ovih dana će početi sa radom. Pojašnjenja radi, bili smo u obavezi da čekamo Uredbu o organizaciji rada državne uprave, a potom i pečate, te da se Ministarstvo registruje, a potom pravilnici objave u Službenom listu Crne Gore. Uvažavajući sve ove činjenice, izvinjavamo se građanima što već neko vrijeme čekaju zbog gore navedenih razloga”, saopštili su iz Ministarstva.