Dijaloška forma umjetnika sa pergamentom

Izložba autorke Leposave – Lepe Milošević Sibinović biće otvorena večeras, u 21 čas

1112 pregleda1 komentar(a)
Rad Leposave Milošević Sibinović, Foto: JU Muzeji i galerije Budva

Izložba PERGAMENT SRBIJA „VODA – AKTUELNA TEMA U KNJIGAMA UMETNIKA PERGAMENT KONCERTINA” autora međunarodnog projekta Leposave – Lepe Milošević Sibinović biće otvorena sjutra u 21 čas u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović’’ u Budvi .

Kustoskinja izložbe je Tanja Jovetić, a izložbu će otvoriti autorka izložbe mr Leposava – Lepa Milošević Sibinović.

U muzičkom dijelu programa nastupiće kamerni duo Vasilije Hadžić (violina) i Jelena Divanović (klavir), kao i Ezra Jenkinson – Elfentanz u klasi profesorice Dušice Kordić i profesora Novaka Pavličića.

Tema „Voda’’ je novi segment kontinuiranog međunarodnog autorskog projekta „Pergament Srbija – Knjiga umetnika pergament koncertina”. U projektu se od 2000. godine radilo na napi (meka koža) a od 2007. na jagnjećem pergamentu. Teme se mijenjaju, a razlozi za izbor teme su aktuelnost i mogućnosti refleksije koje ona pruža kao umjetnički izazov. Dijaloška forma umjetnika sa pergamentom, materijalom sa ekspresivnim genetskim kodom, uposlila je kreativni potencijal pozvanih učesnika i pogodovala izrazu etičke i estetske konotacije. Projekat je predstavljen na 50 izložbi u zemlji i svijetu.

foto: JU Muzeji i galerije Budve

Leposava – Lepa Milošević Sibinović diplomirala na vajarskom odsjeku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. Na istoj Akademiji pohađala postiplomske studije 1974-77. Stipendista je vlade Meksika (međunarodna kulturna saradnja Meksika i Jugoslavije) 1977-78. Magistrirala na vajarskom odsjeku Nacionalne škole likovnih umjetnosti (Academia San Carlos) 1980. u Gradu Meksiku. Član je ULUPUDS-a od 1975. i ULUS-a od 1976. Živjela je i profesionalno se bavila umjetnošću u Meksiku 1977–1982. godine. Od 1983. živi i radi u Beogradu u statusu samostalnog istaknutog umjetnika. Dobitnik nacionalnog priznanja Ministarstva kulture za izuzetan doprinos razvoju kulture Republike Srbije 2011. Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata.

Izložba će biti otvorena do 14. avgusta.