UCG: Za treći upisni rok preostala 774 slobodna mjesta na budžetu

Prorektor za nastavu UCG Veselin Mićanović rekao je da su mjesta popunjena na studijskim programima Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Medicinskog, Pravnog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, ali i na zasebnim studijskim programima pojedinih fakulteta

5629 pregleda2 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Tokom prva dva upisna roka na Univerzitetu Crne Gore (UCG) upisano je 2.619 kandidata, pa je za treći upisni rok preostala ukupno 774 slobodna mjesta na budžetu, saopšteno je iz te ustanove.

Konkurs za upis studenata u trećem roku na prvu godinu osnovnih studija UCG za 2022/23. godinu biće raspisan početkom septembra, dodaju iz UCG.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore Veselin Mićanović rekao je da je velik odziv kandidata bio već u prvom roku kada se prijavilo 2.405 kandidata, kao i da su mjesta popunjena, na studijskim programima Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Medicinskog, Pravnog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, ali i na zasebnim studijskim programima pojedinih fakulteta.

"Riječ je o studijskim programima za koje tradicionalno vlada veliko interesovanje. Svakako preporučujem kandidatima koji nisu uspjeli ili iz drugih razloga se nisu mogli prijaviti u prva dva roka, da okušaju svoju sreću na nekom od, takođe, perspektivnih, studijskih programa za koja su ostala napopunjena mjesta. Među njima je i Mehatronika - 38 mjesta, na Mašinskom fakultetu, za koju je nedavno dobijena licenca, pa je uključena u sam konkurs u drgom roku. Svakako, zbog potražnje na tržištu rada preporučujem i druga dva programa ovog fakulteta: Drumski saobraćaj - 27 i Mašinstvo - 43. Od tri studijska programa, na Elektrotehničkom fakultetu mjesta u trećem roku će biti samo na programu Eneregetika i automatika - 28, dok je na Građevinskom fakultetu preostalo 29 mjesta", objasnio je Mićanović.

Preporučuje da kandidati razmisle i o zanimanju inženjera, magistra ili doktora poljoprivrednih nauka, za koje, kroz svoje programe, obrazovanje nudi Biotehnički fakultet UCG. Mjesta ima na programima Biljna proizvodnja – 11, Animalna proizvodnja – 25, Mediteransko voćarstvo u Baru - 23, Kontinentalno voćarstvo i ljekovito bilje u Bijelom Polju - 16.

"Na Prirodno-matematičkom fakultetu popunjena su mjesta na programima Računarske nauke i Računarstvo i informacione tehnologije, dok su preostala mjesta na programima: Matematika -17, Matematika i računarske nauke - 9, Fizika -18 i Biologija – 16. Konkurentnost na tržištu, kao i osnovu za dalje stručno i naučno usavršavanje, kandidati mogu imati i izborom programa na Metalurško-tehnološkom fakultetu, na programima Metalurgija i materijali – 32, Hemijska tehnologija – 12, Zaštita životne sredine -1. Na Pomorskom fakultetu Kotor, koji u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama Međunarodne pomorske organizacije obrazuje i obučava buduće profesionalce u pomorstvu, mjesta ima na programima: Nautika i pomorski saobraćaj 14, Brodomašinstvo 23, Pomorska elektrotehnika 49, Menadžment u pomorstvu i logistika 23", navodi Mićanović.

Objasnio je da u trećem roku preostalih mjesta ima uglavnom na fakultetima Univerziteta Crne Gore koji su u Nikšiću: na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje (Fizička kultura i zdravi stilovi života – 23, Sportski treneri i novinari - 25), na Filozofskom fakultetu (Filozofija -7, Geografija - 17, Istorija - 16, Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku-10), Filološkom fakultetu – programima jezika i književnosti (Crnogorski - 25, Srpski - 33, Engleski - 2, Ruski - 16, Italijanski – 33, Francuski - 35, Njemački - 23). Dodaje da su popunjena mjesta na programima Sociologija, Pedagogija, Psihologija, Predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Obrazovanje učitelja.

Kada je riječ o umjetničkim fakultetima mjesta ima na programima Fakulteta dramskih umjetnosti (Gluma - 7, Drama i pozorište - 12, Film i mediji - 11), na Fakultetu likovnih umjetnosti (Vajarstvo - 7, Konzervacija i restauracija - 1) i Muzičkoj akademiji (Izvođačke umjetnosti – 13, Opšta muzička pedagogija -4). Popunjena mjesta su na programima FLU: Slikarstvo i Grafički dizajn.

"Preporučujem kandidatima da tokom ljeta razmisle o svojoj budućnosti i da je grade zajedno sa nama, te da se prijave na konkurs Univerziteta Crne Gore u trećem upisnom roku", zaključio je Mićanović.