Bivši radnici obezbjeđenja Rudnika uglja na sat blokirali saobraćajnicu

Radnici su kazali da su se na ovaj korak odlučili nakon što niko od nadležnih kojima su se obraćali nije odgovorio na njihove zahtjeve

5023 pregleda3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici obezbjeđenja Rudnika uglja jutros su na sat vremena blokirali saobraćajnicu u selu Kalušići kojom Rudnik uglja iz Površinskog kopa Potrlica prevozi ugalj do Termoelektrane Pljevlja.

Radnici su kazali da su se na ovaj korak odlučili nakon što niko od nadležnih kojima su se obraćali nije odgovorio na njihove zahtjeve.

„Tražimo da nas neko primi i da objsanimo situaciju. Tražimo da nam neko pomogne“, rekao je jedan od bivših radnika Jovan Rosić.

Bivši radnici već dvadesetak dana protestuju nakon što su ostali bez posla jer smatraju da su ugrožena njihova egzistencija i radnička prava, nakon što je Agencija Sekjuriti gard Montenegro iz Podgorice preuzela poslove obezbjeđenja najveće pljevaljske kompanije.

Tvrdi da je Agencija koju je izabrana na tenderu za poslove na obezbjeđenju za potrebe Rudnika uglja angažovala ljude bez potrebnih dozvola.

„Mi znamo ko je angažovan za ove poslove. To su ljudi bez potrebnih dozvola a mi svi koji smo ovdje imamo dozvolu za zašptitu lica i imovine izdatu od Ministarstva unutrašnjih poslova. Obučeni smo za taj posao. N emože neko da obavlja posao koji nema dozvolu. Niko to neće da kontroliše. Mi smo se obraćali Direktoratu za bezbjednost i nadzor koji treba to da kontroliše ali niko nije reagovao“, rekao je Rosić.

foto: Goran Malidžan

Kazao je da su podnosili prijavu inspekciji rada, ali da do sada niko ništa nije preduzeo.

„Danas ćemo inspekciji rada podnijeti i pismenu prijavu sa potpisima 34 radnika pa ako hoće neka rade svoj posao. Prijavu ćemo podnijeti protiv Agencije Sekjuriti Gard Montenegro“.

Radnici će, kazao je on biti prinuđeni i da podnesu i krivične prijave protiv odgovornih u Agenciji koja je dobila posao obezbjeđenja imovine Rudnika uglja.

„Mi ne tražimo nešto nezakoito već tražimo osmočasovno radno vrijeme i minimalnu zaradu u skladu sa Zakonom o radu . Ne znam zašto se to ne može da ispoštuje. Rudnik uglja je procjenio ovu vrstu posla na 930.000 eura a Agencija koja je došla ponudila je 651.000 eura. Imamo razliku u cijeni i oni sa tom cijenom ne mogu da ispune naše zahjtjeve“, rekao je Rosić,

Tvrde da su im ugrožena prava, jer je njih četrdesetak ostalo bez posla, zbog grubih kršenja radničkih prava i zakona o radu.

foto: Goran Malidžan

Navode da su od Agencije dobili ponudu da rade kod njih ali sa dvanaestočasovnim radnim vremenom, ili nekih 240 sati mjesečno, sa minimalnom zaradom od 450 eura, što je, ističu oni, očigledno grubo kršenje Zakona o radu.

“Sama ponuda Agencije nije u skladu sa zakonom jer ponudom od 651 hiljadu eura, nije moguće isplatiti 105 radnika, sa minimalnom zaradom. Prema tenderskoj dokumentaciji za zaštitu lica i imovine traži se obezbjeđivanje 20 pozicija, 3 patrole sa po dva radnika, i rukovodilac, na period od godinu dana, što bi bilo potrebno nekih 711 hiljada eura, pa ako se bude poštovao Zakon o radu neće biti dovoljno sredstava za zarade zaposlenih”, kazali su bivši radnici.

Iz agencije Sekjuriti gard Montenegro su Vijestima nedavno kazali da svoje zadatke i obaveze obavljaju profesionalno,odgovorno i u skladu sa svim propisima i zakonima.

Iz Rudnika uglja ranije je saopšteno da radnici zaradu ugovaraju sa Agencijom i da Rudnik uglja nije nadležan da se bavi inspekcijskim poslovima.

“Aspsolutno smo nenadležni da se bavimo iznosima mjesečnih zarada i organizacijom radnog vremena zaposlenih radnika u drugom pravnom licu”, kazali su u Rudniku uglja.