Kurti: Srbima bolje na Kosovu nego u Srbiji, nema vraćanja registarskih tablica sa oznakom KS

"Nikakav pogrom se neće desiti, samo ćemo sprovesti ustavne i zakonske odredbe", rekao je kosovski premijer na konferenciji za medije

8256 pregleda7 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao danas da je tokom sastanka u Briselu 18. avgusta predstavio šest poglavlja sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom koji podrazumijevaju međusobno priznanje.

On je na sjednici Vlade Kosova rekao da je srpska strana "umjesto ideja samo donijela konstatacije" stavljajući do znanja, kako je ocijenio, " da nije zainteresovana za punu normalizaciju, već za male korake".

Kazao je da je "detaljno razradio gledište Kosova o konačnom sporazumu".

Prema njegovim riječima, prvo poglavlje se odnosilo na status bilateralnih odnosa i međunarodni kontekst koji podrazumijeva "međusobno priznanje i put Kosova ka punopravnom članstvu u međunarodnim organizacijama".

Suočavanje sa prošlošću koja uključuje osobe nestale nasiljem, žrtve seksualnog nasilja, raseljene osobe, tranzicionuupravda, materijalne štete iz rata, vraćanje artefakata... su dio drugog poglavlja, kazao je on.

Kazao je da se treće poglavlje tiče buduće saradnje koja uključuje slobodu kretanja kapitala, ljudi, dobara i usluga, a da je četvrto tretiranje prava manjina.

Po njegovim riječima, pod petim poglavljem je razmatranje, ali ne i pregovori o do sada postignutim sporazumima.

Kurti je rekao da se šesto poglavlje tiče uspostavljanja "jasnih mehanizama za sprovođenje sporazuma i rješavanje eventualnih sporova".

Premijer Kosova se 18. avgusta u Briselu sastao sa zvaničnimca EU i predsjednikom Srbije Aleksdandrom Vučićem.

"Vučić priznao da su tablice nelegalne"

Kurti je izjavio danas da registarske tablice sa oznakom KS neće biti vraćene u promet jer su, kako je naveo, nelegalne.

Kurti je na početku sjednice Vlade Kosova u Prištini rekao da je predsjednik Vučić "priznao" da su te tablice nelegalne od potpisivanja sporazuma 2016. godine.

"U tom sporazumu i sam predsjednik Srbije je prihvatio da je mogućnost registracije na KS tablice privremena do septembra 2021. godine. Nema potrebe za tablicama sa oznakom KS i one se više ne mogu puštati u promet", rekao je Kurti.

Optužio je "srpsku stranu" da eskalira retoriku i da "podriva nacionalnu i regionalnu bezbjednost".

"Mislim da imaju za cilj da nepravedno stvore prednost u pregovorima kroz prijetnje EU, SAD ili Ujedinjenom Kraljevstvu tenzijama u budućnosti", kazao je Kurti.

Dodao je da prijetnje predstavnika Srba sa sjevera Kosova o napuštanju kosovskih institucija predstavljaju "dominaciju narativa kriminalaca poput Milana Radoičića, a ne onih koji integraciju vide kao primarnu opciju".

"Nisam se oglasio poslije sastanka u Briselu 18. avgusta, pošto je postojao interni dogovor da se ne izjašnjavamo iz zabrinutosti da će to negativno uticati na napredak dijaloga, ali nisu se svi pridržavali ovog dogovora", naveo je kosovski premijer.

"Nikakav pogrom se neće desiti"

Nikakav pogrom se neće desiti, samo ćemo sprovesti ustavne i zakonske odredbe na Kosovu, rekao je na konferenciji za medije u Prištini Kurti, reagujući na nedjeljno obraćanje predsjednika Srbije Alekaandra Vučića i dodao da je "Srbima je bolje na Kosovu nego u Srbiji".

Kurti je kazao da su sve prijetnje pogromom i likvidacijom Srba "pokušaj da Srbija vlada strahom", prenosi Radio KiM.

"Srbima je bolje na Kosovu nego u Srbiji. U Srbiji nema slobode medija, a posljednji izvještaji govore da je u Srbiji hibridni režim", kazao je on.

Kurti je naveo da se nada da 1. septembra neće biti eskalcije na sjeveru.

"Nadam se da će se odustati od barikada koje su do sada postavljale kriminalne stukture na preporuku Beograda", rekao je.

"Srbima bi bilo bolje da ostanu u institucijama i rade na njihovom jačanju", prokomentarisao je najave njihovog napuštanja od strane predsjednika Srbije i članova Srpske liste.