Opština Berane primila više od 370 zahtjeva za dodjelu ogrjeva za zimu, a nijesu pokretali nikakvu akciju

Beranska Opština, ističu, trenutno ima dug od “više desetina miliona”, a to im “nažalost ne dozvoljava takvu vrstu pomoći građanima”

12902 pregleda9 komentar(a)
Zgrada Opštine Berane, Foto: Luka Zeković

Tek nakon što je na adresu Opštine Berane pristiglo više od 370 zahtjeva socijalno ugroženih građana za dodjelu ogrjeva za zimu, iz lokalne samouprave su objelodanili da nijesu pokretači takve akcije.

Navodna pomoć trebalo je da iznosi 200 eura, tvrde građani, dok iz Opštine poručuju da nijesu ni donosili odluku da na taj način pomognu građanima i da je riječ o “nečijoj nedobronamjernoj propagandi”.

”Poštovani sugrađani, ovim putem Vas informišemo da je proteklih dana na adresu Opštine Berane pristiglo preko 370 zahtjeva od strane građana koji su iste podnosili u svojstvu socijalno ugroženih stanovnika Berana, a sa ciljem da im Opština Berane obezbijedi ogrjev za zimu. S tim u vezi, želimo da javnost informišemo da Opština nije pokrenula nikakvu akciju dodjele drva za ogrjev, niti je o istom pitanju donosena bilo kakva odluka, te stoga nije moguće udovoljiti ovoj vrsti zahtjeva”, navodi se u saopštenju lokalne samouprave objavljenom 25. avgusta na njihovoj zvaničnoj stranici.

”Vijestima” se obratilo nekoliko građana Berana koji su ispričali da im je, kada su otišli da predaju potrebnu dokumentaciju, na šalteru rečeno da je prijava završena dan ranije - 23. avgusta.

Na pitanje zašto već poslije prvih pristiglih zahtjeva nijesu obavijestili javnost i građane da je riječ o nečemu s čim nemaju veze, nego tek nakon više od 370 pristiglih, iz Opštine su kazali da je “dinamika primanja zahtjeva bila do te mjere snažna, a dospjele radne obaveze organa velike, da su reagovali najprije što su objektivno mogli”.

”I kada smo procijenili da je nečija nedobronamjerna propaganda dovela veći broj građana u zabludu u pogledu navodne odluke Opštine. Rukovodstvo Opštine Berane će i ubuduće raditi krajnje transparentno, te ne bi dozvolilo da o sličnim projektima ili programima javnost bude obaviještena na bilo koji drugi način, osim putem sredstava javnog informisanja”, kazali su “Vijestima”.

Beranska Opština, ističu, trenutno ima dug od “više desetina miliona”, a to im “nažalost ne dozvoljava takvu vrstu pomoći građanima”.

”Vijesti” su pitale i na koji način su im se građani obraćali sa zahtjevom za novčanu pomoć, a iz Opštine su odgovorili da to zavisi “od vrste zahtjeva i organa kojem je upućen”.

”Modeli su različiti, ali svaki je usklađen sa pozitivnim pravom Crne Gore i lokalne samouprave”.

U saopštenju za javnost od 25. avgusta istakli su i da “lokalna samouprava ne posjeduje drva za ogrjev, posebno ne u količini koja se podnesenim zahtjevima traži”, a da Odlukom o budžetu za 2022. godinu nije su predviđena sredstva za sličnu namjenu.

”Opština putem resornog sekretarijata i službi svakodnevno razmatra ostale pristigle zahtjeve (koji se ne odnose na obezbjeđivanja ogrjeva za zimu), i odlučuje shodno prioritetima, nadležnostima i činjeničnom stanju. O bilo kakvim novim aktivnostima Opštine Berane, koje bi se ticale poboljšanja uslova života socijalno ugroženih građana Berana, javnost će biti blagovremeno obaviještena”.