Boem fest: Veče posvećeno Dugu Krivokapiću

"Bio je boem i kultni čovjek grada... Bojim se da je ovo skromno u odnosu na sve ono što je Dugo ostavio u svom gradu"

92 pregleda0 komentar(a)
Dugo Krivokapić, Foto: Svetlana Mandić
03.10.2017. 08:04h

“Nekad je narod dizao ustanke, a sada digne ko šta stigne”, zapisao je davno poznati nikšićki novinar, pjesnik i aforističar Milan Dugo Krivokapić.

Taj njegov aforizam uvršten je u antologiju crnogorskih aforizama “Rijetke čestice”, a Dugo je svojim životom i djelom odavno sebe uvrstio u legende Nikšića. Kako i dolikuje nikšićkom “Boem festu” u “Blues brothers baru” organizovano je veče posvećeno posljednjem nikšićkom, a mnogi kažu i crnogorskom, pravom boemu - Dugu Krivokapiću. Veče nazvano “Do đavola” počelo je istoimenim televizijsko-muzičkim filmom o Krivokapiću koji je prije petnaestak godina režirao Obrad Nenezić. Upravo on i dramski umjetnik Miro Nikolić bili su “vodiči” kroz Dugove stihove i aforizme.

“Bio je boem i kultni čovjek ovoga grada. Ovo je prilika da mu se odužimo, mada bojim se da je ovo skromno u odnosu na sve ono što je Dugo ostavio svom gradu“, kazao je Nikolić.

A ostavio je mnogo. I danas se prepričavaju Dugove emisije, citiraju njegovi aforizmi, recituju njegovi stihovi. A uspio je Dugo da sačuva pjesnika od novinara i aforističara.

“Mogao je Majakovski i ja mu se divim / satima čekati Mariju na kiši / ja danas nemam vremena ni da živim / i zato tu ljubav zauvijek otpiši”.

Izgleda da zaista nije imao vremena za život, ali je život imao vremena za njega.

“Ostavio je veliki trag u RTV Nikšić. Njegova radio emisija 'Taksimetar' bila je jedna od prvih, ako ne i prva, emisija čiji žanr je bio humor i satira“, kazao je Nikolić.

“Taksimetar” je uređivao i vodio 26 godina, a sa više od 2.000 radio emisija nadmašio je i čuvenog Duška Radovića. Tu je i radio emisija “Daleko se kazalo”, dok je na TV Nikšić uređivao “Nikšićke priče”.

Objavio je tri knjige poezije (“Do đavola”, “Živim tako” i “Nikako te nema” i dvije knjige aforizama (“Daleko se kazalo” i “Afo(k)rizmi”). Dobitnik je više značajnih priznanja među kojima su nagrada za aforizam na prvom jugoslovenskom konkursu za kratke književne forme, prvi je pobjednik Festivala aforizama u Danilovgradu, književne nagrade “Zaloga”, laureat je novinarske nagrade “Branko Drašković” i najvećeg opštinskog priznanja, Nagrade oslobođenja Nikšića “18. septembar”. Poezija mu je prevođena na više jezika, a njegovi aforizmi zastupljeni su u tri antologije.

“Imaš budala na svakom koraku koji će te hvaliti na sva zvona. Ili pljuvati. Avaj, ti znaš šta znači živjeti poeziju. Pa trpi. Znaš i trpjeti. Ili si nas slagao kad si pjevao ‘Evo mene - zatvorite vrata, ja ne bježim pred nesrećom svojom...’Gdje da bježiš? A gdje ćeš uteći? Sti' ćeš sebe u svojoj nesreći”, pročitao je Nenezić iz pogovora za knjigu “Nikako te nema”, koja je izašla 2005. godine.

“Žao mi je sve one koji će se baviti tobom, one koji će otkupiti prava na tvoj život da snime film, da napišu biografiju, da se obogate. I one druge koji će te tražiti u teoriji književnosti, u prethodnicima, u nasljednicima, u vječnosti. Na marginama... Nema te, prijatelju. Ti ne postojiš. Ti si sav onaj Da Vinčijev ‘sfumato’. Izmaglica. Vidljiv si, a niko te ne može opipati. Poročan si. I svet. Slaviće te samo poezija što je nijesi izdao. I niko više”, kazao je Neneziić u svom prepoznatljim stilu.

"Žensko veče" u "Oktobar festu" uz stihove nikšićkih pjesnika

Nedaleko od “Blues brothersa” u “Oktobar festu” bilo je “žensko veče”. Članice i prijateljice Književnog kluba “Poenta poetika” govorile su svoje i stihove nikšićkih pjesnika, “izlile dušu” onako kako to one znaju i potvrdile da u gradu pod Trebjesom poezija i dalje živi. A možda “ožive” i boemi.

Nikšićke pjesnikinje Sava Radulović, Sonja Milatović, Ana Pejović, Vida Pejović, Dragana Mrkić, Tatjana Vujović Kostić i Slava Vojinović iz Plužina osvježile su sjećanje na velike nikšićke pjesnike, ali i publiku upoznale sa svojim stihovima.