Bespravno dodijelili penzionerima 71 stan?

Rašo Čivović vodi sudski postupak protiv Udruženja penzionera, jer smatra da su nezakonito uručili stanove

13174 pregleda8 komentar(a)
Različito bodovali iste stvari: Čivović, Foto: Ivan Ivanović

Od 75 stanova koji su penzionerima po povoljnim uslovima dodijeljeni 2018. godine u Nikšiću, ključeve od njih na bespravan način dobio je 71 korisnik.

Ovo tvrdi penzioner Rašo Čivović i navodi da je komisija Nevladine organizacije Udruženja penzionera Nikšić sačinjavala rang-listu, na osnovu koje se uručuju stanovi, po svojoj volji, umjesto po utvrđenim kriterijuma.

Čivović je i sam konkurisao za stan, a prilikom bodovanja tvrdi da komisija njega nije ocjenjivala po istim uslovima kao i ostale, jer bi u suprotnom i on bio među prvorangiranih 75.

Zbog toga, Čivović već tri godine vodi sudski postupak protiv Udruženja penzionera Nikšić koje je rukovodilo procesom izgradnje.

Postupak se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom, a prethodno je po dva puta bio pred Osnovnim i Višim sudom.

Izgradnju zgrade za penzionere u nikšičkom naselju Rudo Polje vrijedne 1,8 miliona eura su pomogli lokalna uprava Nikšića, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Udruženje penzionera Crne Gore, a svečanom završetku radova su prisustvovali tadašnji predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, direktor Fonda PIO Dušan Perovič i resorni ministar Kemal Purišić.

Sporan način bodovanja

”Za mene nisu važila ista pravila jer sam ranije otkrivao korupcionaške afere i zamjerio sam se mnogim državnim organima kao i Grboviću. Ja sam na rang-listi trebao da budem između 34. i 38. mjesta, a bio sam na 128. poziciji. Na primjer, zbog toga što živim kod brata meni su dodijelili tri boda, a drugima po istom osnovu 20 bodova”, navodi Čivović.

Nakon dvije godine sudskih postupaka, Viši sud je naložio Osnovnom da pribavi dokumentaciju koju su dobitnici stanova prilikom konkurisanja dostavljali Udruženju penzionera Nikšić.

Na osnovu dostavljenih dokumenata, advokat Čivovića je Osnovnom sudu dao podnesak u kojem se navodi da je 71 korisnik na bespravan način dobio stan, jer su prilikom konkurisanja komisiji dostavili nepotpune papire.

”Oni stoga nisu mogli ni da konkurišu, a ne da dobiju stan”, poručuje Čivović.

Čivović na osnovu pribavljene dokumentacije ukazuje da su pojedini dobili bodove (potom stanove) na osnovu starosti i bolesti, iako za to nisu postojali kriterijumi za bodovanje.

”Izgleda da su za sve kandidate imali razumijevanje, cijenili starost i bolest, osim za mene”, kaže Čivović, koji je invalid rada treće kategorije.

Tako se među spornog 71 korisnika nalazi onaj koji je bodove na rang-listi dobio tako što je, prema dokumentaciji Čivovića, naveo da živi u mjestu Granice kod Nikšića, tvrdeći da nema struje ni vode.

”A tamo struje ima 30 godina, a gradski vodovod je izgrađen prije objavljenog konkursa”, kaže Čivović

Pokazujući dokumenta, on dalje navodi da su pojedinci dobijali bodove na osnovu toga što su živjeli u stanovima male kvadrature, iako je utvrdio da suprotno pokazuju posjedovni listovi. Dodaje da su stan dobili i oni čija dokumentacija pri konkursu pokazuje da nisu ni penzioneri, da komisija nije utvrdila nekretnine koje su posjedovali bračni supružnici prijavljenih.

”Bodovi su dijeleni na osnovu toga što je neko prijavio da mu se zapalio stan iako je policija utvrdila da se taj objekat vodi na drugu osobu. Neki su posjedovali nekretnine iako je uslov bio da ih nemaju...”.

Nakon što je ove dokaza dostavio u postupku pred Višim sudom, sudija i član Sudskog savjeta Radonja Radonjić osporio je pravilnost bodovanja za ukupno 44 od 75 prvorangiranih učesnika stambene raspodjele.

”On je međutim moj tužbeni zahtjev proglasio neosnovnim, jer je utvrdio da je moja stambena situacija pravilno bodovana, pa i kada se oduzmu ovih 44 ja ne bih bio među 75 prvorangiranih. Međutim, nije uzeo uzeo logiku da bih ja, da sam bodovan po istom kriterijumu kao ostali, bio između 34. i 38. mjesta”, kazao je on.

Čivović je naveo da nije mogao da dođe do saznanja ko je činio komisiju Udruženja penzionera.

”Nisam siguran ni da su imali pravnika u komisiju. Njoj je nakon objavljivanja rang-liste upućeno 44 prigovora korisnika koji nisu bili među prvorangiranim, ali su oni svi odbijeni. Ovo je sve dijeljeno po partijskoj liniji”, tvrdi Čivović.

Kazao je i da je o svemu navedenom obavijestio sadašnjeg direktora Fonda PIO Ranka Aligrudića.

Ranije je komisija Fonda PIO koju je formirao Aligrudić otkrila veliki broj zloupotreba u radu Udruženja penzionera prilikom raspodjela novca za pomoć socijalno ugroženim penzionerima, izgradnje stambenih zgrada i raspodjele stanova za penzionere podstanare. Neke zloupotrebe su tolike da su okarakterisane u izvještaju kao krivična djela, o čemu će se baviti i nadležne tužilačke institucije.

Očekuje se da se u narednom periodu između Fonda PIO, nadležnih ministarstava i predstavika udruženja penzionera održi sastanak kako bi se definisali modeli i načini na koji će se u budućnosti rukovoditi ovim procesima.

Stan preprodali i prije nego što su ga dobili

Nakon što je dobio dokumenta koja su penzioneri dostavljali komisiji pri konkursu, Čivović je utvrdio da se među njima nalazi i potvrda ovjerena od notara u kojoj piše da je jedna korisnica već prodala stan za koji konkuriše.

”U tom momentu konkurs je i dalje trajao, njima se ovaj dokument potkrao. Ona od komisije kasnije i dobija taj stan. Dobila ga je za oko sedam hiljada, a prodala ga je po dvaput većoj cijeni dok je konkurs još trajao. To pokazuje i da su se članovi komisije vjerovatno ugrađivali”, kaže Čivović.

Dodaje da se samo dan nakon završetka radova zgrade za penzionere, imena 25 osoba na interfonu nisu poklapala sa imenima onih kojima je dodijeljen stan.

”To je bilo prije četiri godine, danas vjerujem da tamo više i ne žive penzioneri, već da su oni većinu stanova preprodali”, kazao je Čivović.