Izložba Maje Šofranac u Podgorici

Mantrička repeticija uspostavljenih pokreta i radnji, doprinosi zapravo, na jedan paradoksalan način, osjećaju stagnacije, zaostalosti i destrukcije, ne samo pojedinca već i cjelokupnog društvenog sistema kojem on pripada”, zapisala je kustoskinja Bezmarević.

1678 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Izložba “REFRAMING.ME” umjetnice Maje Šofranac biće otvorena danas u Podgorici, u galeriji Art u 20 časova.

Kustoskinja postavke je Milica Bezmarević koja potpisuje i tekst u katalogu koji prati postavku.

”U kontekstu nove društvene stvarnosti kojoj pripadamo i koju živimo, sam pojam igre i, još dalje, igrališta kao određenog, konstruisanog prostora u kojem se neko igra, dobija drugačiju dimenziju u vizuelnoj i umjetničkoj interpretaciji Maje Šofranac. U interaktivnoj postavci, kod koje se galerijski prostor privremeno prevodi u dječje igralište sa svim njemu pripadajućim inventarom, imamo zapravo jednu izuzetno promišljenu, jasno koncipiranu simulaciju situacije; okolnosti i pozicije čovjeka u sistemu današnjice. Repetitivni pokreti koje tijelo izvodi tokom učešća u nekoj igri, te usvojene, kontrolisane kretnje u pravcu lijevo ili desno, gore ili dolje, naprijed ili nazad, u ovom kontekstu dobijaju značenje određenog imperativnog inputa, koji ne dozvoljava odstupanje od ustaljenih, cikličnih, neprestanih ponavljanja jedne te iste matrice ili obrasca. Mantrička repeticija uspostavljenih pokreta i radnji, doprinosi zapravo, na jedan paradoksalan način, osjećaju stagnacije, zaostalosti i destrukcije, ne samo pojedinca već i cjelokupnog društvenog sistema kojem on pripada”, zapisala je kustoskinja Milica Bezmarević.

Maja Šofranac je rođena u Podgorici 1981. godine. Završila je osnovne i magistarske studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu.

Studijski je boravila u Francuskoj - na Univerzitetu Mark Blok u Strazburu, odsjek UFR Arts i u Pont Avenu ‐ Francuska, Schooll of Contemporary Art ‐ Pont Aven. Bila je na rezidencijalnim umjetničkim boravcima u Lajpcigu u Njemačkoj i u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je bila i asistentkinja na projektima američkog muraliste Džona Pjua.

Imala je više samostalnih i grupnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Docent je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.

Izložba u Podgorici biće otvorena za posjetioce do 30. novembra.