Guitar fest: Nastupili talentovani studenti

"Radimo mnogo da studenti usvoje znanja da postanu pravi profesionalci, koji mogu da odsviraju i najteže programe"

179 pregleda0 komentar(a)
28.09.2017. 07:35h

Mladi gitarista iz Nikšića Vasilije Toljić rastao je uz nikšićki Gitar fest i kako sam reče slušajući virtuoze na gitari na pomenutom festivalu zaljubio se u taj instrument. Sada je, kao jedan od četvorice mladih muzičara, nastupio u okviru novog segmenta Međunarodnog festivala gitare “Open podium”.

“Od kada sam bio mali pratio sam Gitar fest a kasnije svirao u sklopu koncerata koje su organizovali. Kao klasični gitarista velika je čast svirati na ovom festivalu koji od 2005. okuplja najveće gitariste iz svih krajeva svijeta. Za mene ima i ogroman emotivan značaj ovaj nastup jer sam se slušajući te koncerte i upoznajući umjetnike zaljubio u gitaru tako da evo nekako vraćam to i nadam se da je publika osjetila moju ljubav”, kazao je Toljić, koji je student druge godine na Konzervatorijumu “Maurice Ravel” u Parizu.

“Open podium” otvorio je vrata i dvojici studenata Muzičke akademije na Cetinju, Davidu Martonu i Stefanu Kostiću, kao i Lazaru Baletiću, koji se nakon Cetinja i završene treće godine seli za Trst gdje će nastaviti školovanje.

“Nastupao sam na raznim festivalima u regionu, ali prvi put nastupam na ovom festivalu. S obzirom koju tradiciju i kulturu nosi ovaj festival jako sam zadovoljan i srećan što mogu biti dio ovakvog projekta”, kazao je Baletić koji je prve tri godine završio u klasi prof. Danijela Cerovića.

I Marton i Kostić su Cerovićevi učenici.

“Danijel je kao profesor izuzetan i kod njega smo imali prilike da upoznamo potpuno nov način rada. Mislim da sam kod njega uspio da naučim mnogo dobrih stvari koje do tada nijesam ni slutio. Proširio mi je vidike što se tiče gitare, ali i muzike uopšte. Ovo je moj prvi nastup na Gitar festu i za mene možda i najveći nastup do sada jer je ovo najznačajniji festival klasične gitare u Crnoj Gori”, kazao je Kostić, student treće godine.

Martonu, koji je prva godina studija, nastup na Gitar festu je prvi veliki nastup u Crnoj Gori, pa nije krio zadovoljstvo što učestvuje na njemu.

A zadovoljan je bio i profesor Cerović.

“Radimo mnogo da studenti usvoje znanja da postanu pravi profesionalci koji mogu da odsviraju i najteže programe. Dok zajedno pripremamo repertoar i ja se kao umjetnik preispitujem. Nemaju pretjerano puno prilika da nastupaju javno generalno u Crnoj Gori i ovo je dobra prilika da se na neki način otisnu i shvate što u stvari znači svirati na jednom međunarodnom festivalu”, kazao je Cerović, koji je i umjetnički direktor Gitar festa.

Revijalni dio Međunarodnog festivala gitara, dvanaestog po redu, zatvoriće Mislav Režić iz Hrvatske koji će nastupiti večeras u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20 časova.

Njegov koncert pod nazivom „Electric couterpoint“ biće, kako je kazao Cerović, svojevrsni omaž klasičnoj gitari. Režić je jedan od vodećih hrvatskih gitarista. Kao solista ima veoma aktivnu međunarodnu karijeru. Član je kamernih sastava, a od 2013. predaje na međunarodnoj ljetnjoj muzičkoj školi u Kaštelima, u Hrvatskoj. Dobitnik je niza nacionalnih i dvije internacionalne nagrade, a kompozitori Vlado Sunko i Nikoleta Chatzopoulu posvetili su mu svoja djela.

Galerija

Guitar fest Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Guitar fest Nikšić FOTO: Svetlana Mandić
Guitar fest Nikšić, Vasilije Toljić FOTO: Svetlana Mandić
Guitar fest Nikšić, David Marton FOTO: Svetlana Mandić
Guitar fest Nikšić, Stefan Kostić FOTO: Svetlana Mandić
Guitar fest Nikšić, Lazar Baletić FOTO: Svetlana Mandić