RSCG ostavljen na milost i nemilost olujama

Prethodna vlast nije ispunila obećanje da će izgraditi dvoranu za Evropsko prvenstvo za rukometašice, sadašnja učinila sve da odmogne Rukometnom savezu u organizaciji

31999 pregleda73 komentar(a)
Foto: RSCG

Kada je 2016. godine dobio organizaciju 15. Evropskog prvenstva za rukometašice, zajedno sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom, Rukometnom savezu Crne Gore je tadašnja vlast obećala novu dvoranu i milion eura kako bi bili ispoštovani striktni zahtjevi EHF-a.

To je, međutim, ostalo samo „mrtvo slovo”, jer nije ni stavljeno na papir.

Dvije godine nakon toga – 2018. godine - košarkaši Budućnost Volija su osvojili ABA ligu, izborili plasman u Evroligu i „Morača” je navrat-nanos morala da se renovira, u saradnji sa Glavnim gradom, jer vremena za igradnju nove dvorane nije bilo.

Tada se o šampionatu Starog kontinenta za rukometašice nije ni razmišljalo, bilo je udaljeno više od četiri godine i jedina želja ljudi iz uprave najvećeg košarkaškog kluba u Crnoj Gori, razumljivo, bila je da se dođe do neophodnih 5.000 sjedećih mjesta.

Sagrađena je galerija, ali su napravljene brojne greške u koracima. Teren nije proširen, kako bi bilo dovoljno prostora i za rukomet, tj. da od linija do tribina svugdje bude minimum četiri metra, prostor koji je mogao savršeno da služi za pres centar je pretvoren u kancelarije KK Budućnost, koji je Glavnom gradu ustupio svoje u Njegoševom parku.

Nisu napravljene ni nove svlačionice, ni prostorije koje su neophodne po standardima EHF-a, pa je RSCG morao da uloži značajan novac da „našminka” dvoranu za EP. Od male hale je provizorno napravljen pres centar, prostorija za konferencije za medije pretvorena u sobu za zagrijavanje, a miks i fleš zona postavljene u magacinskim prostorijama i sali za borilačke sportove.

Morali su da se otvaraju novi koridori, postavlja značajno jača rasvjeta, razne platforme i zidovi po sali, a jedina je sreća što je u međuvremenu izgrađena „Bemax arena”, u kojoj su svlačionice timova i zvaničnika.

RSCG je na troškove sređivanja „Morače” potrošio preko 250.000 eura, a onda je dočekao najgoru noćnu moru - krov, koji je sređivan te 2018. godine, ponovo je popustio i kiša je probila do tribina i sjedišta za novinare.

Troškovi su ogromni, pitanje je kako će Savez „preživjeti”, ali je veće pitanje zašto je ostavljen na milost i nemilost olujama? I vremenskim, ali i političkim. Prethodna vlast nije ispunila obećanja, sadašnja je učinila mnogo više da odmogne, pa je RSCG, savez sa najviše učešća na velikim takmičenja od obnove nezavisnosti, jedini, uz Košarkaški savez, bez državnog sponzora.

Uzgred, u raspodjeli sredstava na konkursu tadašnje Uprave za sport i mlade, dobio je znatno manje novca nego prethodnih godina.

I čekalo se samo kada će neka karika u lancu da popusti. Nadajmo se da je to samo krov, sa kojeg predsjednik RSCG Petar Kapisoda i saradnici čisti metlama tjeraju vodu, kako bi vrećama punim pijeska makar provizorno zatvorili rupe i omogućili da se šest utakmica grupe D održi na miru.

Ako i te vreće popuste, biće to velika bruka za Crnu Goru.

A nije da nema novca, jer je Vlada prije nekoliko dana dala 900.000 eura za privatnu vjersku Gimnaziju „Sveti Sava”...