Kolijevka tradicije, kulture i prirodnih ljepota koje je prepoznao investitor

Prihvatanje različitosti i otvaranje vrata ljudima iz drugačijih kultura, pokazuje otvorenost i tolerantnost crnogorskog društva.

22115 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Crna Gora je zemlja čije su prirodne ljepote zasljepljujuće. Od kristalno čistog mora na čijim su obalama uspavani srednjevjekovni gradovi sa svojim visokim zvonicima i uskim, šarmantnim ulicama u kojima se izgubimo da bismo pronašli neki skriveni kutak prepun istorije; od nepreglednih zelenih ravnica u čijem se srcu ugnijezdila Podgorica, do visokih vrhova planinskih vijenaca na sjeveru koji su gotovo cijele godine prekriveni snijegom. Rijetkost je imati toliko raznolikosti u tako maloj zemlji. Pet nacionalnih parkova nemaju ni mnogo veće države, a Crna Gora se ponosi i njima, ali i svojim bogatim kulturnim i istorijskim nasljeđem.

Svojim položajem u samom središtu jugoistocne Evrope, sa izlazom na Jadransko more, od davnina je prepoznata kao strateški važna zemlja na raskrsnici između Istoka i Zapada. Stoga ne čudi što su se na tlu Crne Gore miješali uticaju raznih kultura. Rimljani, Iliri, Mleci, Osmanlije i mnogi drugi, ostavili su svoj trag u arhitekturi, umjetnosti, običajima i tradiciji. Vjerovatno je burna crnogorska istorija, sa toliko raznih uticaja i doprinijela da je Crna Gora danas država u kojoj se poštuju različitosti – građanska, multietnička i multikonfesionalna, u kojoj su tolerancija i suživot nešto što se podrazumijeva.

Sigurno je iz tog razloga ovo zemlja koja rado dočekuje goste sa svih strana svijeta i u koju su svi dobrodošli. Često se govori da je u državi u kojoj je gostoprimstvo tradicija lako razvijati turizam, jer je prirodno usađeno u sve građane. Gost se poštuje, njemu se daje najbolja soba, pred njega se iznosi najkvalitetnija hrana i vino, gostu se pruža udobnost, sigurnost i iskustva koja se ne zaboravljaju. Valjda su zbog tog autentičnog pristupa, građani Crne Gore, a naročito oni koji se bave ugostiteljstvom, prepoznati kao kvalitetni i pouzdani saradnici.

Ovakav ambijent, kao i povoljni uslovi za investiranje, sigurno su jedan od glavnih razloga zbog kojih se investitori odlučuju da baš ovdje počnu investicioni proces i novi život sa svojim porodicama. Vrijednosti koje se gaje u Crnoj Gori odslikavaju stremljenja savremenog svijeta i promovišu standarde koji su u modernim društvima postali mjerilo razvoja, kao i zadovoljstva građana. Crna Gora je veoma bezbjedna zemlja u kojoj se svi osjećaju dobrodošli.

Zato i ne čudi što je ovaj mali komad Evrope prepoznat kao idealna zemlja za investicije, naročito u oblasti turizma. Veliki broj projekata kao jedan od osnovnih principa ističe održivost i očuvanje prirodnih resursa. Kao prva ekološka država na svijetu, veoma je važno očuvati ono što je priroda tako darežljivo dala Crnoj Gori. Prepoznali su to i oni koji žele da baš ovdje nastave život i postanu dio ove uzbudljive zajednice. Zbog toga raduje činjenica da se u projektima koji nastaju kroz program državljanstva putem investicija, posebna pažnja posvećuje upravo očuvanju prirodnog bogatstva. Gotovo svi projekti uključuju alternativne, održive izvore energije, svaki posjeduje jedinstvene programe za očuvanje resursa, a moderni bioprečistači koji se koriste u tretmanu otpadnih voda, svrstavaju nas u sam vrh modernih evropskih praksi.

Prihvatanje različitosti i otvaranje vrata ljudima iz drugačijih kultura, pokazuje otvorenost i tolerantnost crnogorskog društva. Ljudi se ovdje osjećaju prijatno i bezbjedno, a prilika da istraže bogato istorijsko i kulturno nasljeđe, da se prepuste uživanjima u netaknutoj prirodi, a da pritom razvijaju projekte od ogromnog značaja za zajednicu uživajući u odličnom kvalitetu života – samo su neki od argumenata zbog kojih se bira Crna Gora.

Na kraju, kao jedna od najatraktivnijih turistickih destinacija, prema mišljenju brojnih relevantnih instanci, Crna Gora je veoma privlačna i zbog poslovnog potencijala. Obezbjeđujući kvalitetan život za sebe i svoju porodicu, čuvajući prirodne resurse i poštujući lokalne tradicije, potencijalni investitori donose nove, kreativne projekte koji obogaćuju ovu zemlju. Zajedno sa njima ispisujemo nove stranice istorije na koju ćemo biti ponosni.

ALK Montenegro