Granatirani Kijev, Lavov i Harkov; Lavrov odbacio "mirovnu formulu" Zelenskog

- Ukrajinska vojska: Oborili smo 54 od 69 raketa koje je lansirala Rusija u posljednjem talasu vazdušnih udara - Lavrov: Kijev još nije spreman za stvarne mirovne pregovore

36839 pregleda25 komentar(a)
Okolina Kijeva nakon nedavnih napada, Foto: Reuters
29.12.2022. 21:33h
21:29h

Bjelorusija je pozvala ukrajinskog ambasadora nakon što je saopštila da je oborila ukrajinsku protivvazdušnu raketu iznad svoje teritorije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bjelorusije, prenosi Rojters.

„Zahtijevali smo da Ukrajina izvrši temeljnu istragu o svim okolnostima lansiranja rakete, privede odgovorne pred lice pravde i preduzme sveobuhvatne mjere da spriječi ponavljanje ovakvih incidenata u budućnosti. Što bi moglo da dovede do katastrofalnih posljedica za sve“, rekao je portparol ministarstva Anatolij Glaz.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana oborila ukrajinsku raketu S-300 u četvrtak ujutro, tokom jednog od najvećih ruskih raketnih napada na Ukrajinu od početka rata.

13:44h

Ministarstvo odbrane te zemlje istražuje da li su bjeloruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili raketu ili je u pitanju zalutala raketa.

Povezani članci

29. Decembar 2022.

Ukrajinska raketa pala na teritoriju Bjelorusije

11:49h

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila 54 rakete od 69 koje je lansirala Rusija u posljednjem talasu vazdušnih udara, prenosi Rojters.

To je na Telegramu napisao najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji.

09:28h

Ruske rakete osim Harkova na istoku zemlje jutros su pogodile glavni grad Kijev i Lavov na samom zapadu, javio je Rojters.

Napadi su izazvalii seriju eksplozija, rekli su gradonačelnici pomenutih gradova.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je na moguće nestanke struje.

Navodi se da su pogođenje dvije privatne, poslovni prostor i igralište, a da još nije poznato da li je bilo žrtava u prijestonici Ukrajine.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao na Telegramu da je 90 odsto grada bez struje i da električni javni prevoz ne radi.

"Možda će doći i do prekida u vodosnabdijevanju", dodao je.

09:21h

Igor Terehov, gradonačelnik Harkova na istoku Ukrajine saopštio je da su ruske rakete pogodile grad i izazvale seriju eksplozija.

Dodao je da zvaničnici tek utvrđuju šta je sve pogođeno i da li ima žrtava, prernosi Rojters.

07:14h

Nedavno oslobođeni ukrajinski grad Herson na jugu zemlje pretrpio je intenzivne minobacačke i artiljerijske napade ruskih snaga sa druge strane rijeke Dnjepar, prenosi Rojters.

"Tokom granatiranja pogođeno je porodilište jedne bolnice, iako niko nije povrijeđen, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Moskva je negirala da je ciljala civile.

07:11h

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov odbacio je "formulu mira" predsjednka Ukrajine Volodimira Zelenskog, piše Rojters.

"Rusija neće koristiti 'formulu mira' Volodimira Zelenskog kao osnovu za pregovore, vjerujemo da Kijev još nije spreman za stvarne mirovne pregovore", rekao je Lavrov, a prenijela ruska novinska agencija RIA.

Lavrov je takođe rekao da je ideja Kijeva da istjera Rusiju iz istočne Ukrajine i Krima uz pomoć Zapada "iluzija".

07:10h

Rat u Ukrajini ušao je u 309. dan - šta se dešavalo juče možete provjeriti OVDJE.