Nova godina u Putinovoj Rusiji - ništa nije normalno

Ovogodišnja praznična ekstravagancija na ruskoj televiziji je miks poruka hajde da slavimo i da pobijedimo na frontu. Ovo nije normalan televizijski novogodišnji program u Rusiji. Ovo nije ni normalna novogodišnja noć

13697 pregleda19 komentar(a)
Foto: Getty Images

Sat na Spasiteljevoj kuli Kremlja otkucava ponoć.

Počinje intoniranje ruske himne.

Kanal Jedan počinje 2023. godinu pop pesmom: „Ja sam Rus i ići ću do kraja... Ja sam Rus, u inat svetu".

Sledeća je (patriotska) pop pesma: „Rođen sam u Sovjetskom Savezu. Nastao sam u SSSR-u!"

Menjam kanale.

Na kanalu Rusija-1 novogodišnja proslava, jedan od najpoznatijih ratnih dopisnika u zemlji drži čašu šampanjca, nazdravlja 2023. i želi „više dobrih vesti od loših sa fronta".

Sa njim sede muškarci u vojnoj uniformi. Zvaničnik kog je postavila Moskva iz rusijom okupirane Ukrajine kaže: „Želim nam mir. Ali mir će doći tek posle naše pobede."

Shvatili ste. Ovogodišnja praznična ekstravagancija na ruskoj televiziji je miks poruka hajde da slavimo i da pobedimo na frontu.

Ovo nije normalan televizijski novogodišnji program u Rusiji. Ovo nije ni normalna novogodišnja noć. „Normalnost" je nestala pre deset meseci kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

Nije bilo ničeg „normalnog" u novogodišnjem obraćanju Vladimira Putina naciji. U uobičajenim predsedničkim obraćanjima on obično stoji sam pre Kremljem. Ove godine, uz njega su stajali muškarci i žene u vojnim uniformama.

U prošlogodišnjem govoru, lider Kremlja je rekao: „Novogodišnja noć je bukvalno ispunjena dobrim raspoloženjem i srećnim mislima".

Dobrog raspoloženja i srećnih misli ovog puta je nedostajalo.

Predsednik Putin iskoristio je obraćanje za promociju alternativne realnosti Kremlja: da je u ovom sukobu Rusija heroj, a da su Ukrajina i Zapad zlikovci.

„Zapadne elite su nas godinama licemerno uveravale u njihove miroljubive namere... ali su zapravo ohrabrivale neonaciste na svaki mogući način", rekao je predsednik Putin.

„Odbrana naše otadžbine je sveta dužnost koju dugujemo našim precima i potomcima."

Kada Kremlj govori o „odbrani otadžbine" ne zaboravite da je Rusija napala Ukrajinu. A ne obrnuto.

Predsednik Putin tvrdi da njegova zemlja ima ogromnu korist od dramatičnih događaja 2022: „Bila je to godina... značajnih koraka ka punom suverenitetu Rusije".

„Mi postavljamo temelje za našu zajedničku budućnost, našu pravu nezavisnost."

Tvrdnja da se Rusija u ovom ratu bori za suverenitet i nezavisnost je u najmanju ruku zbunjujuća.

Za početak, Rusija je dugo suverena, nezavisna država. Čak i ako prihvatite premisu Vladimira Putina da Rusija nikada nije dostigla „punu suverenost", pitanje koje sledi je: „zašto nije?" Putin je na vlasti 23 godine. Dovoljno dugo, možda ćete pomisliti, da to sredi.

Druga stvar koju je predsednik Putin radio u novogodišnjem obraćanju bila je razdvajanje Rusa na nas i njih, na one koji podržavaju njegovu „specijalnu vojnu operaciju" i one koji ne podržavaju.

„Bila je to godina koja je mnoge stvari stavila na njihovo mesto", rekao je lider Kremlja, „i nacrtala jasnu liniju između hrabrosti i herojstva, na jednoj strani i izdaje i kukavičluka na drugoj..."

Kremlj će verovatno u 2023. tu liniju još jače podvući. Ruske vlasti mobilisale su sve moguće resurse u zemlji za „specijalnu vojnu operaciju".

Nema prostora za debatu ili diskusiju: vlada očekuje od javnosti da se okupi i podrži predsednika. Oni Rusi koji to ne urade imaće osećaj da izdaju otadžbinu.


Pogledajte video o istoriji neslaganja Rusije i Ukrajine:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk