Putin sam na božićnoj službi u crkvi u Kremlju

Ruska pravoslavna crkva podržava rat u Ukrajini. Patrijarh moskovski Kiril pozvao je obje strane da poštuju božićno primirje od 36 sati koje je najavio Putin

25025 pregleda30 komentar(a)
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je sam božićnoj službi u crkvi Blagoveštenja u Kremlju, umjesto da se pridruži drugim vjernicima u javnom slavlju.

Ruska novinska agencija RIA objavila je je da je to prvi put u posljednjih nekoliko godina da je Putin za Božić bio u Moskvi, a ne u regionu oko prijestonice.

Državna televizija je prikazala dva Putinova snimka uživo u pozlaćenoj crkvi Blagoveštenja dok sveštenici služe ponoćnu službu.

foto: Reuters

Putin, koji je nosio plavu jaknu i bijeli džemper, bio je jedini vjernik i prekrstio se nekoliko puta prije nego što je televizijsko izvještavanje prekinulo javnu službu u moskovskoj crkvi.

foto: Reuters

Agencija Rojters podsjeća da je Putin, takođe sam prisustvovao Božiću prošle godine u svojoj zvaničnoj rezidenciji Novo-Ogarjevo izvan Moskve.

On je 2021. godine učestvovao na javnoj liturgiji u Novgorodu.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Ruska pravoslavna crkva podržava rat u Ukrajini. Patrijarh moskovski Kiril pozvao je u četvrtak obje strane da poštuju božićno primirje od 36 sati koje je najavio Putin.

Kiril je u petak u službi kritikovao Ukrajinu zbog razbijanja ogranka pravoslavne crkve koji je dugotrajno povezan sa Moskvom.