Dodik: Čast je što je Putin prihvatio orden RS, predložiću da ga dobiju i predsjednici SAD, Njemačke, Francuske i VB

Rekao je i da će RS nastaviti da obilježava 9. januar kao Dan RS - koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim - "još svečanije i radosnije"

9697 pregleda18 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock

Čast je za Republiku Srpsku da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao da primi orden Republike Srpske na ogrlici, poručio je Milorad Dodik, predsjednik tog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kako prenosi N1, on je dodao da će predložiti da orden Republike Srpske narednih godina dobiju i predsjednici SAD, Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

"To su predsjednici zemalja koje su zaslužne za Dejtonski sporazum", rekao je Dodik na božićnom prijemu u kasarni "Kozara" u Banjaluci, koji organizuje Treći pešadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Orden koji je Dodik dodijelio Putinu najveće je priznanje jednom stranom državniku povodom Dana RS.

Dodik je naveo i da su iz RS prije nekoliko mjeseci kontaktirali Putina i pitali ga da li bi primio orden i da je ruski predsjednik pristao, naglašavajući da je Putin političar koji podržava poziciju RS unutar Dejtonskog sporazuma.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije odustala od politike neutralnosti u odnosu na rat u Ukrajini, ali da RS "nije pristala da bude dio antiruske histerije".

On je još rekao da će RS nastaviti da obilježava 9. januar kao Dan RS - koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim - "još svečanije i radosnije", dodavši da Republika Srpska želi mir, kao i da "zaštiti svoju tradiciju i ustavne nadležnosti".

"Mi ni danas ne želimo da budemo u zemlji u kojoj su ugrožena naša prava kao kolektiviteta i naroda. Nećemo od toga odustati", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi u Republici Srpskoj treba da se osjećaju sigurno kao i većinski srpski narod.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović navela je da se sa božićnog prijema Trećeg pešadijskog (RS) puka OS BiH šalje poruka mira, kao i da RS "njeguje svoje tradicije, ali da gleda u budućnost".