Palestinska uprava: Izrael u potpunosti odgovoran za eskalaciju nasilja

Palestinsko rukovodstvo je osudilo Izrael i zbog naseljavanja Zapadne obale i "politike etničkog čišćenja i aparthejda" i napada na sveta mjesta

3218 pregleda0 komentar(a)
Izraelske bezbjednosne snage, Foto: Reuters

Palestinska uprava je saopštila danas da smatra Izrael "potpuno odgovornim za opasnu esklaciju" nasilja, poslije dva teroristička oružana napada u istočnom Jerusalimu i smrtonosne izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali ove nedjelje.

Kako je navedeno, od početka ovog mjeseca, izraelske bezbjednosne snage su ubile 31 Palestinca.

U palestinskom napadu u petak uveče ubijeno je sedmoro Izraelaca, a ranjeno troje, a u današnjem napadu ranjena su još dva Izraelca, otac i sin.

Palestinsko rukovodstvo je takođe osudilo Izrael zbog naseljavanja Zapadne obale i "politike etničkog čišćenja i aparthejda" i napada na sveta mjesta.

"Ta politika je rezultat izbjegavanja obaveze izraelske okupacione vlade da primijeni potpisane sporazume i kršenja međunarodnih rezolucija", saopštila je Palestinska uprava.

Danas je potvrđeno da će Palestinska uprava sprovesti odluku o okončanju bezbjednosne saradnje s Izraelom, bez obzira na zahtjeve SAD i EU da odustane od toga.

Odluka o okončanju takve saradnje objavljena je u četvrtak ove nedjelje, poslije vanrednog sastanka u Ramali, a u odgovoru na ubistvo devetoro Palestinaca tokom izraelske vojne racije u izbjegličkom logoru Dženin tog dana.

Jedan palestinski zvaničnik izjavio je za izraelske medije da će državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji dolazi u region Bliskog istoka u nedjelju, tražiti da Palestinci promijene odluku od okončanju bezbjednosne saradnje.

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Bliski istok Barbara Lif rekla je novinarima u Vašingtonu da američka administracija ne misli da je odluka Palestinske uprave pravi korak u ovom trenutku.

Ona je izrazila uvjerenje da je vrlo važno da strane održe bezbjednosnu saradnju. Evropska unija je takodje pozvala da se učini sve kako bi se smanjila napetost.

Očekuje se da će palestinski predsjednik Mahmud Abas na sastanku sa Blinkenom reći da Izrael snosi punu odgovornost za najnoviju eskalaciju zbog svakodnevnih upada i ubistava na Zapadnoj obali, rekao je taj visoki palestinski zvaničnik.