Zamijenjene sve palme na Pinama

Završena sadnja 12 novih velikih sadnica

5014 pregleda1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković

Kompanija “Mondo verde” iz Kotora, koja je kao najpovoljniji ponuđač izabrana na tenderu Opštine Tivat, završila je sadnju 12 novih velikih sadnica palmi vrste kanarskja datula na zelenim površinama gradske rive Pine.

Radnici i mehanizacija kotorske firme specijalizovane za prodaju biljnog materijala, te projektovanje i održavanje zelenih površina, posadili su palme visine između tri i četiri metra i narednih mjeseci će se brinuti o njima dok nove sadnice na formiraju dovoljno jak korenov sistem i dok se u potpunosti ne prime na Pinama.

Koliko je to izazovan i osjetljiv posao, najbolje govori činjenica da je Opština za tih 12 sadnica, kao i još dvije slične nove kanarske palme koje su posađene ispred zgrade Centra za kulturu, izdvojila ukupno 41.000 eura.

Prije nego što su posadili nove palme na mjestima na Pinama gdje su do prije nekoliko godina rasle velike kanarske palme koje je u međuvrtemenu uništio crveni palmin surlaš, radnici “Monfo Verdea” su mašinskim putem i manuelnim radovima morali da uklone preostale panjeve i korijene od uništenih i u međuvremenu posječenih stabala. To je urađeno i ispred zgrade Centra za kulturu čije su pročelje i ulaz do prije par godina ukrašavale dvije velike palme koje je takođe uništio surlaš..