Putin Vučiću: Rusija cijeni „uravnoteženu spoljnu politiku“ Srbije i izbjegavanje sankcija

Beograd je dugo vršio delikatan čin balansiranja između svojih težnji za EU i partnerstva sa NATO-om s jedne strane i vjekovne etničke i vjerske srodnosti sa Rusijom

6329 pregleda4 komentar(a)
Foto: Rojters

Rusija visoko cijeni "uravnoteženu spoljnu politiku" Srbije i podržava njene napore da zaštiti svoj teritorijalni integritet u sukobu sa Kosovom, naveo je predsjednik Rusije Vladimir Putin u pismu srpskom kolegi, Aleksandru Vučiću.

Rusija je glavni saveznik Srbije u njenom protivljenju 15-godišnjoj nezavisnosti njene bivše pokrajine Kosovo, a Beograd je odbio da primijeni sankcije Evropske unije uvedene Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu uprkos njenoj ambiciji za članstvo u EU, piše Rojters.

Beograd je dugo balansirao između svojih težnji za EU i partnerstva sa NATO-om s jedne strane i vjekovne etničke i vjerske srodnosti sa Rusijom.

Ali kako tenzije između EU i Rusije eskaliraju, pozivi Zapada Beogradu da se pridruži sankcijama Moskvi i uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom postaju sve glasniji.

„Srbija je važan i pouzdan partner Rusije“, poručio je Putin predsjedniku Aleksandru Vučiću u pismu kojim se Srbiji u srijedu čestita Dan državnosti, a koje je medijima proslijedilo Predsjedništvo Srbije.

"Izuzetno cijenimo uravnotežen spoljnopolitički kurs koji Beograd sprovodi u komplikovanom međunarodnom okruženju. Podržavamo vaše napore da zaštitite svoj teritorijalni integritet i riješite pitanje Kosova", rekao je Putin.

„Uvjeren sam da dalji razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva odražava najbolji interes naših bratskih naroda.

Rojters navodi da Srbija nastavlja da podržava odbijanje 50.000 etničkih Srba na sjeveru Kosova da priznaju nezavisnost zemlje, čija 15. godišnjica pada u petak, 25 godina nakon ustanka kosovskih Albanaca protiv represivne srpske vlasti.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da odbijanje Beograda da primijeni sankcije svom savezniku Rusiji i dalje predstavlja glavnu prepreku bržim nastojanjima za pristupanje EU, opisujući taj zahtjev kao "uslov iznad svih uslova" koji je postavio blok.

Iako je više puta u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim forumima osuđivala rusku invaziju na Ukrajinu, Brisel je kritikovao Srbiju jer nije formalno uvela sankcije Moskvi.