Zvaničnik EU upozorio Kinu na sankcije ako pređe "crvenu liniju", dodatna američka pomoć Kijevu od 400 miliona

Rat u Ukrajini - 372. dan

29296 pregleda40 komentar(a)
Tenk u Časiv Jaru, Foto: Reuters
03.03.2023. 21:58h
21:54h

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je pred sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom da su SAD i Njemačka usklađene po pitanju Ukrajine, što čini NATO jačim.

Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu.

Dva lidera su razgovarala u Ovalnom kabinetu pred privatni sastanak.

20:58h

Ukrajinska vojska tvrdi da je danas u oblasti Donjecka oborila ruski lovac-bombarder tipa Su-34, a Rusija je potvrdila obaranje aviona i dodala da su se "oba pilota katapultirala", ali nije precizirala čiji je avion ni koji je model u pitanju.

Kako je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo saopštilo a prenio CNN, ruski lovac se srušio na istoku Donjecka, pogođen blizu grada Jenakijeve, oko 50 kilometara od samog grada Donjecka, na teritoriji koju kontroliše Rusija.

Ruski vojni zvaničnik major Roman Kramenkov saopštio je preko svog kanala na Telegramu da je "jedan avion oboren" iznad Jenakijeva, u tzv Donjeckoj narodnoj republici, prenijela je agencija TASS.

Prema njegovim riječima, oba pilota su se uspješno katapultirala, ali nije jasno porijeklo aviona.

CNN navodi da ne može da provjeri tvrdnje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva o porijeklu letjelice i njenom modelu.

Ruski major je na Telegramu postavio sliku stuba crnog dima koji se izdiže nedaleko od nekoliko zgrada i ulica grada Jenakijeva, i rekao da je istraga u toku.

Kramenkov je saopštio da je obišao mjesto pada aviona, ali da trenutno ne može da se pristupi olupini.

"Avion se srušio, ima dima, zapaljen je. Vidjeli smo dva pilota kako se katapultiraju sa padobranima", rekao je ruski major ruskoj državnoj televiziji, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, niko nije povrijeđen jer se avion srušio na poljoprivredno gazdinstvo.

20:15h

Zvaničnik Evropske unije izjavio je danas da bi se smatralo apsolutnim prelaskom "crvene linije" ako bi Kina slala oružje Rusiji i da bi u tom slučaju EU odgovorila sankcijama prema Pekingu, prenosi Rojters.

Komentari odražavaju izjave njemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je juče upozorio Peking da ne pruža takvu pomoć Moskvi dok Rusija nastavlja da ratuje u Ukrajini.

"Ne isporučujte oružje agresoru Rusiji", rekao je Šolc.

On je to rekao u govoru u njemačkom parlamentu uoči sastanka sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom danas u Vašingtonu. Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati na teme kao što su rat u Ukrajini i Kina. Kina je negirala bilo kakvu namjeru da naoruža Rusiju, podsjeća britanska agencija.

20:14h

Sjedinjene Američke Države najavile su danas novu rundu vojne pomoći Ukrajini, u vrijednosti od 400 miliona dolara.

Paket municije i druge vrste pomoći obezbijeđen je na osnovu ovlašćenja američkog predsjednika da povlači sredstva iz američkih rezervi, bez odobrenja Kongresa, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken najavljujući pomoć.

"U skladu sa delegiranjem ovlašćenja predsjednika Bajdena, odobravam 33. povlačenje američkog oružja i opreme za Ukrajinu od avgusta 2021, u vrijednosti od 400 miliona dolara. Ovaj paket vojne pomoći uključuje više municije za HIMARS i haubice koje su obezbijedile SAD, a koje Ukrajina efikasno koristi za odbranu, kao i municiju za borbena vozila pješadije Bredli, mostove za lansiranje oklopnih vozila, municiju i opremu za rušenje i drugo", rekao je Blinken, kako prenosi Rojters.

SAD nastavljaju da ujedinjuju svijet oko podrške Ukrajini u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, rekao je Blinken i dodao da će SAD, dok Rusija ne okonča rat, nastaviti da pomaže Ukrajinu i jača njenu vojsku na bojnom polju, kako bi, naveo je, "Ukrajina bila u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom".

10:42h

Njemačka je zatražila od Švajcarske da joj proda neke od svojih tenkova Leopard 2 u sklopu sporazuma koji bi mogao da omogući Njemačkoj i drugim zemljama da povećaju vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Njemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska su među zemljama koje šalju tenkove Leopard da pomognu Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, stvarajući praznine u sopstvenom arsenalu.

08:40h

Očekuje se da će Vašington objaviti novi paket vojne pomoći od 400 miliona dolara za vladu u Kijevu i da će to biti glavna tema na današnjem sastanku američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njemačkog kancelara Olafa Šolca, u Bijeloj kući.

Kako prenosi Rojters, očekuje se da će pomoć uglavnom uključivati municiju ali navođeni višestruki raketni sistem (GMLRS) za lansere HIMARS, municiju za borbena vozila Bredli, kao i mostove za lansiranje oklopnih vozila, saopštila su dva američka zvaničnika upoznata sa paketom.

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini do sada obezbijedile oružje od skoro 32 milijarde dolara za odbranu od Rusije.

08:28h

Ukrajinske snage koje drže istočni grad Bahmut iskopale su nove rovove u pokušaju da obuzdaju ruske napadače.

Ruske snage mjesecima napadaju Bahmut u Donjecku pa je mjesto postalo jedna od najkrvavijih bitaka u ratu.

U protekla 24 sata ukrajinske snage su odbile više od 85 napada u pet glavnih sektora linije fronta u Bahmutu, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

"Borbe se u Bahmutu vode 24 časa na dan... Situacija je kritična", rekao je za ukrajinski radio NV zamjenik komandanta Nacionalne garde Ukrajine Volodimir Nazarenko, prenosi Rojters.

"Oni ne uzimaju u obzir svoje gubitke i pokušavaju da zauzmu grad jurišom. Zadatak naših snaga u Bahmutu je da nanesu što je moguće više gubitaka neprijatelju. Svaki metar ukrajinske zemlje ih košta stotine života", kazao je Nazarenko.

"Treba nam što više municije. Ovdje ima mnogo više Rusa nego što imamo municije da ih uništimo", dodao je Nazarenko. "Nije bitan broj neprijateljskih vojnika. Bitna je tehnologija", naglasio je on.

Generalštab Ukrajine je u jutarnjem izvještaju naveo da su Rusi nastavili sa vazdušnim i raketnim udarima u Donjecku, Zaporožju i Hersonu.

08:26h

Počeo je 372. dan ruske invazije na Ukrajinu, važne događaje od četvrtka možete pogledati na linku ispod.