Država zadržala kreditni rejting B/B

Od Dojče banke pozajmica od 100 miliona eura za finansiranje budžetskih obaveza

3245 pregleda5 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” (S&P) potvrdila je stabilne izglede Crne Gore, uz zadržavanja ocjene B/B, saopšteno je juče iz Ministarstva finansija ocjenjujući da je to zadovoljavajući rezultat usred aktuelnih, globalnih i domaćih, okolnosti.

U izvještaju “S&P” se navodi da bi se do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u slučaju brže fiskalne konsolidacije, uz proširenje ekonomske baze, čime bi se ojačala otpornost na eksterne šokove. U ovom scenariju, očekivanja su da neto javni dug potencijalno bude ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz ostvarenje primarnog suficita.

U izvještaju “S&P” se navodi da će rast BDP-a ove godine biti usporen, kao i da će se deficit države povećati na 4,75 odsto BDP-a zbog subvencija Vlade u cilju ublažavanja efekata krize koji su uticali na rast troškova života.

Procjenjuje se i da će sektor turizma tokom 2023. godine dostići isti nivo koji je ostvaren u toku rekordne sezone 2019. godine, kao i da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem priliva stranih direktnih investicija od oko 10 odsto ovogodišnjeg BDP-a.

Očuvanje kreditnog rejtinga će, kako su kazali iz ministarstva, pored sigurnosti domaćem bankarskom sektoru i zainteresovanim investitorima, dati pozitivne implikacije na status države prilikom ugovoranja kredita.

Iz ministarstva su naveli i da se država juče zadužila kod Dojče banke 100 miliona eura za finansiranje budžetskih obaveza u ovoj godini.

Ugovor je zaključen na tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom koju čini šestomjesečni euribor uvećan za iznos margine od 5,9 odsto. Na iznos kredita plaćena je i naknada za njegovu obradu od 1,35 miliona.