Izrael: Demonstracije protiv plana ultradesne vlade o reformi pravosuđa, desetine hiljada na ulicama

Plan Netanjahuove vlade da oslabi Vrhovni sud je izazvao gnijev Izraelaca koji to vide kao napad na sistem kontrole i ravnoteže vlasti i prijetnju po demokratiju

6746 pregleda1 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Reuters

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u Tel Avivu i drugim gradovima širom Izraela da izrazi protivljenje kontroverznom planu ultradesne vlade premijera Benjamina Netanjahua o reformi pravosuđa.

Masovni protesti su održani već 16. subotu zaredom i to pred 75. godišnjicu osnivanja jevrejske države.

Ove godine se nad praznik nadvila sjenka jedne od najvećih kriza u istoriji Izraela.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Plan Netanjahuove vlade da oslabi Vrhovni sud je izazvao gnijev Izraelaca koji to vide kao napad na sistem kontrole i ravnoteže vlasti i prijetnju po demokratiju.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo na engleskom jeziku "crime minister" (ministar zločina) umjesto "prime minister" (premijer) preko fotografije Netanjahua.

Protesti su u martu paralisali izraelske gradove pa je Netanjahu bio primoran da odloži sprovođenje plana reforme u nadi da će se pronaći kompromis.

Protivnici međutim nisu odustali od protesta i zahtjevaju da se plan uopšte ne sprovede.

U slučaju da bude usvojena reforma pravosuđa će omogućiti Netanjahuu kome se sudi za korupciju i njegovim partnerima u koaliciji da imaju posljednju reč u postavljenju sudija.

Parlament, odnosno Kneset koji kontrolišu njegovi saveznici imaće ovlašćenje da obara odluke Vrhovnog suda i ograniči mogućnost da razmatra zakone.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, lider ključnog saveznika Izraela, javno je kritikovao Netanjahua zbog plana reformi ocjenivši da "ne može nastaviti tim putem".