Vujović: Stvorićemo uslove za stasavanje novih Evropljana i Evropljanki, koji neće morati da odlaze iz države

"U skladu sa tim, obavezujemo se da ćemo u punoj mjeri, koristeći iskustva zemalja članica EU, u mandatu 2023.–2027. godine unaprijediti obrazovanje određenim aktivnostima", rekla je Vujović

2699 pregleda3 komentar(a)
Vujović, Foto: Demokratska Crna Gora

Hrabro ćemo osvijetliti Crnu Goru znanjem da bi nam djeca živjela po standardima Evropske unije (EU), a,da ostanu kod svoje kuće, poručila je kandidatkinja za poslanicu koalicije "Aleksa i Dritan - Hrabro se broji" Tamara Vujović.

Obrazovna politika Crne Gore, kaže Vujović, usmjerena je ka stvaranju uslova za stasavanje novih Evropljanki i Evropljana koji u EU neće odlaziti da bi mogli da obezbijede dostojanstven život svojim porodicama, već će, dodaje, znanjima i vještinama stečenim u Crnoj Gori raditi ovdje i unaprjeđivati život građana svoje države.

"U skladu sa tim, obavezujemo se da ćemo u punoj mjeri, koristeći iskustva zemalja članica EU, u mandatu 2023.– 2027. godine unaprijediti obrazovanje određenim aktivnostima.", rekla je Vujović.

Ona je navela je da se obavezuju da će, u saradnji sa lokalnim samoupravama, izgraditi još 5.000 metara kvadratnih adekvatnog prostora u predškolskim ustanovama.

"Dostići ćemo broj od minimum 10 novih javnih predškolskih jedinica/vrtića, u kojima je prosječna veličina vaspitnih grupa do 26 djece po vaspitnoj grupi, otvaranjem novih i reorganizacijom, adaptacijom i kadrovskim osnaživanjem postojećih predškolskih ustanova", istakla je Vujović.

Obezbijediće, kako kaže, besplatan vrtić za djecu iz materijalno ugroženih porodica, te posebno planirati otvaranje vrtića pri velikim firmama i preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, sa velikim brojem zaposlenih.

Prema njenim riječima, obučiće i zaposliti dovoljan broj asistenata u nastavi osposobljenih za rad sa djecom sa invaliditetom kako bi se, smatra Vujović, kvalitet inkluzvnog obrazovanja poboljšao.

"Izgradićemo pet novih osnovnih škola u opštinama na jugu i centru države, te izgraditi i opremiti 10.000 metara kvadratnih dodatnog nastavnog prostora u osnovnim školama (posebnu pažnju obratićemo na nastavni kadar i kroz stipendiranja obezbijediti da najbolji đaci upisuju Učiteljske fakultete i Pedagogiju nakon čega će najbolje diplomce čekati siguran posao", navela je.

Obezbijediće i besplatne udžbenike, kaže Vujović, za 70.000 učenika osnovnih škola.

"Uložićemo 10 miliona eura na opremanje i osavremenjivanje gimnazija i srednjih stručnih škola (ulagaćemo u znanje i edukaciju nastavnika a, posebnu pažnju i vrijeme u kurikulumima opredijeliti za zajedničke aktivnosti, razvijanje empatije, osjećaja zajedništva, komunikacije, inkluzivnosti", dodala je.

Vujović je kazala da će prve razrede osloboditi ocjenjivanja.

"Uvešćemo veći broj psihologa i pedagoga u škole i primjenjivati češće sistematske preglede fizičkog i mentalnog zdravlja, promovisati koncept škole kao sigurnog mjesta i uključiti najsavremenije modele ranog prepoznavanja i intervencije na pojavu nasilja u školama", naglasila je.

Dodala je da će unaprjeđivanje univerzitetskih studijskih programa biti uloženo 20 miliona eura.

"Uložićemo u naučno-istraživački rad i opremanje visokoškolskih ustanova (povećaćemo stipendije nadarenim učenicima i studentima, ponudićemo im ugovore o stipendiranju za najbolje sa obavezom rada u Crnoj Gori, za određeni broj godina)", istakla je Vujović.

Ona je kazala da će Crnu Goru razvijati kao zemlju informatičko-tehnološkog znanja, te da će dovoditi stručnjake iz pomenutih oblasti kao predavače u osnovnim, srednjim školama i fakultetima.

Prema njenim riječima, povezaće sa nastavom i praksom i najbolje crnogorske IT kompanije.

Naučni rad će, kako je kazala Vujović, promovisati kroz veće učešće učenika u međunarodnim projektima, a učinak crnogorskih naučnika i profesora i izbore u zvanja posebno vrednovati i nagraditi.

"Usvojićemo nove strategije u oblasti obrazovanja umjesto onih kojima je istekao rok implementacije a, koje će na pravi način reformisati sistem obrazovanja, prema mjeri i potrebama učenika. Puna primjena i monitoring novih strategija vratitće obrazovanju i znanju mjesto koje mu pripada", zaključila je Vujović.