BLOG Breton: EU će ubrzati isporuku oružja Ukrajini

Rat u Ukrajini – 479. dan

29838 pregleda32 komentar(a)
Tijeri Breton, Foto: Reuters
18.06.2023. 21:11h
21:03h

Evropska unija (EU) ubrzava isporuke oružja Ukrajini, podržavajući protivofanzivu te zemlje protiv ruskih snaga, kazao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

"Pojačaćemo napore u isporuci oružja i municije. Ovo je rat visokog intenziteta u kojem oni igraju ključnu ulogu", rekao je Breton za francuski dnevnik "Le Parisien".

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je obećao isporuku milion komada oružja visokog kalibra u narednih 12 mjeseci.

Ukrajina je početkom juna pokrenula protivofanzivu kako bi preuzela svoju teritoriju od ruskih snaga.

(MINA)

18:36h

Rusija i Ukrajina trpe velike vojne gubitke u vrijeme kada se Ukrajina bori da potisne snage Kremlja iz okupiranih teritorija u ranim fazama kontraofanzive, rekli su danas britanski zvaničnici.

Ruski gubici su vjerovatno na najvišem nivou od vrhunca borbe za Bahmut u martu, rekli su britanski vojni zvaničnici u svojoj redovnoj procjeni.

Prema britanskoj obavještajnoj službi najintenzivnije borbe usmjerene su na jugoistočnu provinciju Zaporožje, oko Bahmuta i dalje zapadno u ukrajinskoj istočnoj provinciji Donjeck. Dok se navodi da je Ukrajina u ofanzivi u ovim oblastima malo napredovala, i da ruske snage vode „relativno efikasne defanzivne operacije“ na jugu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je u redovnom izvještaju jutros navela da je u toku prethodna 24 časa Rusija izvela 43 vazdušna napada, četiri raketna napada i 51 napad iz višecjevnih raketnih bacača.

Prema saopštenju ukrajinskog generalštaba Rusija nastavlja da koncentriše napore na ofanzivne operacije na istoku Ukraijne i usmjerava napade oko Bahmuta, Avdivke, Marinike i Limana u provinciji Donjeck, gdje je bilo 26 borbenih okršaja.

Regionalni guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da su poginula dva civila, a tri su ranjena tokom prethodnog dana.

Ukrajinski zvaničnici naveli su da su ruske snage takođe pokrenule vazdušne udare na druge oblasti na istoku i jugu zemlje.

Jedan civil je ubijen, a četiri su ranjena u provinciji Herson kao posljedica ruskih napada, rekao je regionalni guverner Oleksandr Prokudin, dok je regionalni guverner Zaporožja Jurij Malaško rekao da je jedna osoba ranjena u ruskim napadima u kojima je pogođeno 20 mesta u toj oblasti.

Vladimir Rogov, zvaničnik uprave koju je postavila Moskva u djelimično okupiranoj oblasti Zaporožja, rekao je danas da su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad selom Pjatihaktijem na bojnom polju Zaporožja.

Zapadni analitičari i vojni zvaničnici upozorili su da bi mogla dugo da traje ukrajinska kontraofanziva da izbaci ruske snage iz okupiranih oblasti, uz upotrebu naprednog oružja koje im je dao Zapad u napadima duž linije fronta duge 1.000 kilometara.

(BETA)

17:05h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da ne treba požurivati mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, ako bi to značilo da Moskva diktira uslove mira.

Nakon što je južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa ove nedjelje u Kijevu rekao da "mir treba postići diplomatijom, što prije je moguće", Stoltenberg se složio, ali ne po svaku cijenu.

"Svi želimo da se ovaj rat okonča. Ali da bi mir bio održiv, mora biti pravde. Mir ne znači zamrznuti konflikt i prihvatanje dogovora koji diktira Rusija", rekao je Stoltenberg za njemački list Velt am Zontag.

Stoltenberg je rekao da "samo Ukrajina" može da određuje koji su uslovi prihvatljivi.

"Moramo da osiguramo da, kada se rat završi, postoje kredibilni sporazumi kojima se garantuje ukrajinska bezbjednost, tako da Rusija ne može ponovo da napadne. Ciklus ruske agresije time bi bio slomljen", naveo je Stoltenberg, kako prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, "što više okupirane teritorije Ukrajina može da oslobodi, imaće bolje karte za pregovaračkim stolom" po pitanju postizanja pravednog i trajnog mira.

17:04h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u da su ruske snage odbile seriju ukrajinskih napada na tri dijela linije fronta.

Prema navodima ruskog ministarstva, Ukrajina najveći broj napada izvodi u oblasti Zaporožja, prenosi Rojters.

U saopštenju se ne pominje naselje Pjatihatki u oblasti Zaporožja, za koje je ruski zvaničnik ranije rekao da ga je oslobodila Ukrajina.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje sa ratišta.

13:56h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost, povodom Dana očeva, svim hrabrim ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv ruske invazije

"Hvala svakom ukrajinskom ocu, svakoj ukrajinskoj porodici za vaše snažne i hrabre vojnike koji su branili nezavisnost Ukrajine i koji se bore za život Ukrajine", poručio je Zelenski na društvenim mrežama.

On je postavio video na kojem se vide ukrajinski vojnici kako se vraćaju kući i grle djecu.

"Nadam se da će vaši očevi imati dug i zdrav život. I da će svaki otac koji je na prvoj liniji fronta moći da se vrati kući", dodao je Zelenski.

 

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. Prema zapadnim procjenama, broj mrtvih i ranjenih je oko 150.000 na obje strane.

13:34h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove snage odbile seriju ukrajinskih napada na tri dijela linije fronta, gdje je, kako je rečeno, Ukrajina najaktivnije vršila pritisak u regionu Zaporožja.

Agencija Rojters nije mogla nezavisno da provjeri izvještaje sa ratišta.

U saopštenju se ne pominje naselje Pjatihatki u regionu Zaporožja, za koje je ruski zvaničnik ranije rekao da ga je zauzela Ukrajina.

12:14h

Ukrajinske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Pjatihatki na frontu borbe u Zaporožju, rekao je u zvaničnik koji je postavljen u Rusiji, objavila je agencija Rojters.

08:42h

Ukrajinske snage uništile su značajno skladište oružja u blizini okupiranog lučkog grada Heničeska u južnoj regiji Herson, saopštio je Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojne uprave Odese.

"Naše oružane snage zadale su udarac, i to vrlo glasan, u selu Rikove, u okrugu Heničesk, na privremeno okupiranoj teritoriji regije Herson”, naveo je Bratčuk u videoporuci.

Agencija Rojters nije mogla iz nezavisnih izvora da provjeri informaciju. Iz Rusije nije bilo komentara o navodnom napadu.

Selo Rikove udaljeno je oko 20 km od Heničeska, lučkog grada na Azovskom moru, koji je okupiran prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.