FSB: Pritvoreno pet osoba, pokušale da kupe kg radioaktivnog cezijuma u ime državljanina Ukrajine

Navedeno je da je FSB rekao da je cezijum-137 trebalo da bude iznijet iz Rusije kako bi se koristio za sceniranje incidenta sa navodnim oružjem za masovno uništenje čiji je cilj diskreditovanje Rusije

7810 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska služba bezbjednosti FSB saopštila je da je pritvorila pet osoba koje su pokušavale da kupe jedan kilogram radioaktivnog cezijuma-137 za tri i po miliona dolara u ime državljanina Ukrajine, prenosi Rojters.

Navedeno je da je FSB rekao da je cezijum-137 trebalo da bude iznijet iz Rusije kako bi se koristio za sceniranje incidenta sa navodnim oružjem za masovno uništenje čiji je cilj diskreditovanje Rusije.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi te tvrdnje, a sa ukrajinske strane nije bilo komentara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ove nedelje da su ukrajinski špijuni dobili informacije koje pokazuju da Rusija razmišlja o izvođenju „terorističkog“ napada na nuklearnu elektranu Zaporožje, koju kontroliše Rusija, na jugu Ukrajine, uključujući oslobađanje radijacije.

Rusija je to negirala i zauzvrat optužila Kijev da planira da zauzme fabriku i da granatira njene objekte, uključujući i one u kojima se čuva nuklearno gorivo.

Takođe su optužili Kijev da planira napad "prljavom bombom" na Rusiju, što je Ukrajina negirala.

FSB je u petak saopštio da su ljudi koje su priveli u slučaju Cezijum-137 već priznali zločin. Nisu dali nikakve druge detalje kao što su njihova imena ili pozadina.